Crna kraljica Feričanaca Frankovka Miraz 2018. osvojila srebro na prestižnom ocjenjivanju Mundus Vini

Feričanačka Frankovka Miraz 2018. osvojila je srebrnu medalju na međunarodnom natjecanju Munuds Vini Spring Tasting 2022, održanom u njemačkom Neustadtu krajem veljače. Ova prestižna nagrada još je jedna u nizu potvrda kvalitete feričanačke vinarije Feravino, koja u svom vlasništvu ima najstariji vinograd crne kraljice u Hrvatskoj.

Za proizvodnju vrhunske frankovke potrebno je puno iskustva i pažnje u vinogradu

„Frankovka je najpriznatija crna sorta zapadne Europe, a u Hrvatskoj je po uzgoju frankovke najpoznatija Slavonija, odnosno naše feričanačko vinogorje gdje je upravo frankovka jedna od najzastupljenijih sorti. Kontinuitet uzgoja vinove loze u našim krajevima započet je još u 13. stoljeću, a njeno ime povezuje se s Franačkom državom koja je osnovana u području Galije u 5. stoljeću.

Uz povoljnu klimu, za proizvodnju vrhunske frankovke potrebno je puno iskustva i pažnje u vinogradu pa smo stoga izuzetno ponosni na ovo svjetsko priznanje našem Mirazu. Frankovka je jedna od sorti koju želimo staviti na visoku poziciju na hrvatskoj vinskoj karti jer ona zaslužuje stati uz bok poznatih europskih proizvođača Frankovki. Zbog svega navedenog, u budućnosti nam je fokus upravo na razvoju ove sorte te kroz nju želimo pokazati smjer razvoja i prepoznatljivosti cijelog vinogorja.“ – istaknuo je Ivan Maričić, direktor Osilovca, u čijem sastavu posluju vinarije Feravino i Enosophia.

„Vina sorte frankovka dosežu svoju puninu i kvalitetu odležavanjem u drvenim bačvama te tako postaju ukusnija i pitkija. Frankovka Miraz svoju specifičnu aromatičnost dobiva dozrijevanjem u barriqnim drvenim bačvama slavonskog hrasta koji se uklapa u strukturu vina, a dominira tek u naknadnom okusu. Naglašene je duboke crvene boje s ljubičastim odsjajem. Sortnog mirisa, vrlo složenog, u kojem prevladavaju note višnje, trešnje i gorke čokolade uz pratnju maline. Intenzivnog je i zavodljivog okusa s jasnom taninskom strukturom koji ostaje dugo u ustima i grlu. Za potpuni doživljaj sljubljujemo je s hladnim predjelima od sušenog mesa, začinjenim slavonskim mesnim specijalitetima, ali i uz zreliji kravlji i kozji sir. Svoju puninu okusa odlično će pokazati uz roštilj, janjetinu s ražnja te steakove.“ – pojasnio je Martin Kovačević, glavni enolog vinarija Feravino i Enosophia.

Najveće svjetsko ocjenjivanje vina Mundus Vini, pod pokroviteljstvom Međunarodne organizacije za lozu i vino (International Organisation of Vine and Wine – OIV), svake godine okuplja sommeliere, enologe, vinske analitičare, trgovce vinima, restoratere i vinske novinare s ciljem promoviranja kvalitete te poticanja prodaje i izvoza vina.

Pročitajte još