Članovima obitelji koji brinu za starije treba pružiti pomoć i podršku

U okviru ESF projekta „Stariji za starije – umrežavanje socijalnih usluga u zajednici“, Hrvatski Crveni križ održao je prvi ciklus edukacija za članove obitelji – neformalne skrbnike starijih osoba.

Edukacije su se dosad održale na pet lokacija provedbe projekta u sljedećim društvima Crvenog križa: Vojnić, Karlovac, Sisak, Glina i Županja, a dosad je kroz ovu projektnu aktivnost uključeno 128 članova obitelji, od kojih je 65 sudjelovalo na edukacijama.

Kroz ovu projektnu aktivnost prepoznat je nedostatak sustava podrške za neformalne skrbnike

Edukacije članova obitelji imaju za cilj doprinijeti pomirenju poslovnog i obiteljskog života članova obitelji te unaprijediti postojeće socijalne usluge u zajednici razmjenom njihovih iskustava. Ona je namijenjena neformalnim skrbnicima – ukućanima i ostali bližnjima koji kod kuće skrbe o starijoj osobi ili redovito pomažu u toj skrbi. Ako je starija osoba još u određenoj snazi, članovi obitelji nekoliko sati tjedno pomažu starijoj osobi kod kretanja, higijene, ishrane i drugih svakodnevnih aktivnosti. Kad je čovjek bolestan i onemoćao, skrb i njega o njemu nerijetko su gotovo stalne, danju i noću.

Članovi obitelji su kroz edukacije isticali kako je skrb za ovisnu osobu povezana s nizom poteškoća, kao što su nemogućnost usklađivanja obaveza na poslu s pružanjem skrbi za stariju osobu, nedostatak znanja o pružanju skrbi za stariju osobu i brigu o sebi, nedostatak informacija o bolesti ili dijagnozi starije osobe o kojoj skrbe te načinu ostvarivanja prava na pomoć i usluge zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, nedostatak financijskih sredstava radi podmirivanja troškova lijekova, pomagala i drugih usluga zdravstvene njege te nedostatak vremena za druge aspekte života.

Uzimajući u obzir poteškoće s kojima se susreću neformalni skrbnici, saznanje u kojim područjima funkcioniranja trebaju više smjernica i podrške može pomoći u boljem nošenju sa svim izazovima s kojima se suočavaju. Dobivena povratna informacija od članova obitelji pokazatelj je kako je kroz ovu projektnu aktivnost prepoznat nedostatak sustava podrške za neformalne skrbnike u Republici Hrvatskoj, a što je ujedno i poticaj da se nastave pružati kontinuirane i održive usluge za članove obitelji i nakon završetka projekta.

Izvor: HCK

Pročitajte još