Članovi Hrvatsko – Irske skupine prijateljstva Hrvatskog sabora susreli se s veleposlanikom Irske

Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Irska Hrvoje Šimić te članovi Zdravka Bušić, Marijana Puljak, Erik Fabijanić, Romana Nikolić i Irena Šimunić održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Irske Ruaidhrijem Markom Dowlingom.

Voditelj Skupine prijateljstva Šimić rekao je kako su Hrvatska i Irska prijateljske zemlje koje dijele mnoge sličnosti od povijesti, veličine, broja stanovnika, ali i iseljavanja stanovništva. Zahvalio je Irskoj na dobroj brizi za svoje nove građane koji su iselili iz Hrvatske i pronašli dom u Irskoj izrazivši ipak nadu u njihov povratak u domovinu. “Hrvati u Irskoj uvelike doprinose razvoju i gospodarstvu Irske no ipak bismo voljeli da se vrate u domovinu obogaćeni novim iskustvima, znanjima i kontaktima.”, rekao je Šimić.

Sugovornici su se složili kako su odnosi Hrvatske i Irske u svim poljima izvrsni, a na veći potencijal suradnje ukazali su u području trgovinske razmjene i gospodarstva općenito. Saborski zastupnici ukazali su na mogućnost boljeg povezivanja dviju država u sektoru IT-ja, znanosti, turizma te na korištenje irskih iskustava i know-howa u području malog i srednjeg poduzetništva te korištenja fondova Europske unije.

Zastupnik Šimić zahvalio je Irskoj na podršci hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima poput članstva u eurozoni i u OECD-u te iskazao nadu u još intenzivniju parlamentarnu suradnju dviju država. U nastavku razgovora zastupnici i veleposlanik razmijenili su mišljenja o Europi nakon Brexita, pandemiji COVID-19 i cijepljenju te kulturnoj suradnji Hrvatske i Irske.

Pročitajte još