Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno za sve ranjive i strateške skupine

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice dr. Hrvoje Šimić koja je sekundarni COVID centar za oboljele s područja Osječko – baranjske županije gostovao je uz ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka u emisiji “U mreži Prvog”.

Dr. Hrvoje Šimić u emisiji je rekao kako je odlukom ministra zdravstva, Vili Beroša, 29. listopada, našička bolnica dobila mogućnost i obavezu privremenog liječenja Covid pozitivnih pacijenata. „U razgovoru s vodstvom KBC-a Osijek ukazala se potreba da pronađemo rješenje zbog prekapacitiranosti covid pozitivnim pacijentima KBC-a Osijek što je uzrokovalo ugrožavanje pružanja ostalih zdravstvenih usluga. S obzirom da našička bolnica posjeduje sve one preduvjete koji su potrebni, dobro je opremljena opremom, uređenim prostorima i ljudstvom te smo se stoga stavili na raspolaganje i započeli s transferom prvih pacijenata iz KBC-a Osijek, odnosno svih onih koji su bili srednje i lakše bolesni. Svi oni teže bolesni su ostajali zbog kompleksnog liječenja,upotrebe respiratora na Klinici za infektologiju u KBC Osijek, dok su ostali pacijenti transferirani prema OŽB-u Našice.” – rekao je Šimić. I nadodao kako je trenutno u našičkoj bolnici 36 covid pozitivnih pacijenata, ali i da je u tijeku transfer još 10 pacijenata.

 

Našice se nalaze u samom središtu Istočne Hrvatske, u samom središtu svih pet slavonskih županija i osim liječenja covid pozitivnih pacijenata u ovom trenutku, ima obavezu očuvanja zdravlja svih onih koji su vitalno ugroženi te prema svima onima kojima treba zbrinjavanje i hitna medicinska pomoć. DR. Šimić je istaknuo kako našičkoj bolnici gravitira jedno široko područje od 70 000 do 80 000 pacijenata te da su dužni skrbiti se za njih i postupno obavještavati narod o svim onim ograničenjima pred kojima se nalazimo, ali i pomagati KBC-u Osijek i obavljati sve dužnosti neovisno o covidu.

 

Dogovoreno je da postupno mijenjamo smjer organizacije našeg rada sukladno epidemiološkim potrebama i situaciji kako se bude razvijala, ali i osiguravamo sve one djelatnosti koje su iznimno bitne za očuvanje zdravlja naše populacije.” – rekao je Šimić te se zahvalio svim ravnateljima bolnica jer su međusobno razmjenjivali lijekove i potreban potrošni materijal i time niti jednom pacijentu ništa nije bilo uskraćeno. Rekao je kako se željno iščekuje cjepivo koje će pružiti lijek i normalan život svima kao što je to bilo kroz povijest u susretu s mnogim uzročnicima zaraznih bolesti koje smo pobijedili.

 

Cijelu emisiju možete pogledati na ovoj poveznici.

 

I Krunoslav Capak se osvrnuo na cjepivo te rekao kako je napravljen nacrt plana sa svim poznatim elementima, ali još se točno ne zna kada će se cjepivo pojaviti na tržištu, no, doneseni su osnovni elemente plana. „Hrvatska je osigurala dovoljne količine cjepiva ugovorima sklopljenima preko EU, za sada s tri dobavljača, a nastavit ćemo pregovore i s ostalim proizvođačima cjepiva. Za sada imamo osigurano cjepivo za više od 50% stanovništva. Još uvijek ne znamo koje će cjepivo biti prvo registrirano, ali za sada je najizglednije da će to biti „Oksfordsko” proizvođača Astra Zeneco-a. Postoji i mogućnost da „Pfeizerovo” cjepivo bude prvo registrirano, a mi smo, također, i s njima sklopili sporazum. Mišljenja smo da što ranije počnemo s cijepljenjem i da budemo među prvim zemljama koje će cijepiti svoju populaciju. Mi nećem mijenjati cjepitelje, to će i dalje biti liječnici obiteljske medicine, pedijatri i zavodi za javno zdravstvo. Što se tiče populacije koja će se cijepiti prije svega su to ranjivije skupine – jako je važno da obuhvatimo starije osobe te osobe s komorbiditetom. Također je jako bitno da obuhvatimo i strateški bitnu populaciju – zdravstveni djelatnici, djelatnici u staračkim domovima te, eventualno, vojska i policija. Sve ovisi o broju doza koje ćemo dobiti i o tranšama.” – rekao je Capak i istakao kako će cjepivo biti besplatno za sve prioritetne skupine te da će biti dobrovoljno.

 

Dr. Šimić je rekao kako je u našičkoj bolnici do sada preminulo 6 pacijenata, a dvije osobe koje su preminule u KBC-u Osijek su mlađe životne dobi što predstavlja dodatno upozorenje svima da se covid ne smije podcijeniti. Pojasnio je kako se kod jedne osobe radilo o komorbiditetu vezanim uz terminalni stadij maligne bolesti dok se kod druge osobe sukladno spoznajama radilo samo o pretilosti, rizičnom faktoru vezanim uz moguće ishode liječenja Covida-19.

 

Svi mi koji sudjelujemo i pratimo proces liječenja, svjedočili smo i u prvom valu pandemije, ali i tijekom ovog drugog vala da i oboljenje Covid virusom kao i bilo koja druga teža bolest može krenuti jednim neželjenim smjerom. Infekcija ovim virusom dovodi do teške upale pluća gdje pacijenti dišu na četvrtini pluća, a može doći do istovremenog zatajenja bubrega i jetre. Neka ovo bude dodatno upozorenje javnosti što je to infekcija Covid virusom.” – upozorio je dr. Šimić.

Pročitajte još