Otvorene prijave za Dane hrvatskog turizma

Dani hrvatskog turizma (DHT), tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice, održat će se 28. i 29. listopada 2021. godine u Srebrenom u Župi Dubrovačkoj.

„Nakon odličnih rezultata koje smo zajedničkim naporima ostvarili ove godine, Dani hrvatskog turizma su prilika za osvrt na aktualne teme u turizmu te razmjenu znanja i iskustava. I ove godine očekuje nas zanimljiv program uz sudjelovanje brojnih stručnjaka iz različitih područja turizma, a osobito nas veseli činjenica da ćemo raspravljati o obrazovanju i zapošljavanju mladih u turizmu. Događaj ćemo zaokružiti dodjelom turističkih nagrada kako bismo dodatno potaknuli one koji su svojim trudom, radom i inovativnošću bili primjer svima nama.“ – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac povodom najave Dana hrvatskog turizma.

Poseban osvrt bit će na Hrvatskoj kao jednoj od turističkih destinacija koja je ostvarila odlične turističke rezultate

Dani hrvatskog turizma okupljaju brojne stručnjake iz turizma i brojnih drugih djelatnosti vezano uz turizam, a ove godine organizatori su pripremili niz zanimljivih događanja. Tako će se u sklopu DHT-a održati Konferencija o budućnosti Europe: Mladi u turizmu, koja će fokus staviti na jednu od najaktualnijih tema u turizmu – radnu snagu. Na konferenciji će se razgovarati o tome kako ojačati institucionalni okvir za obrazovanje i zapošljavanje mladih u turizmu te kako povećati atraktivnost zanimanja u turizmu za mlade.

Panel koji organizira Hrvatska turistička zajednica pod nazivom „From the new normal to normal – what global trends in travel will stay for good? What will change?“ okupit će predstavnike najveće svjetske turističke kompanije TUI, najvećeg grčko – ciparskog hotelskog lanca s preko 60 visoko kvalitetnih hotela Atlantic Hotels, vodeće travel platforme koja je osobito popularna u Americi Expedia te jednog od vodećih svjetskih turoperatora easyJet Holidays, a koji će podijeliti poslovna iskustva stečena tijekom pandemije te najaviti trendove u idućoj turističkoj godini. Poseban osvrt bit će na Hrvatskoj kao jednoj od turističkih destinacija koja je, unatoč izazovnim vremenima i okolnostima uzrokovanih globalnom pandemijom, ostvarila odlične turističke rezultate.

Nagradit će se i najbolji turistički djelatnici

„Hrvatska je kao turistička destinacija i ove godine ostvarila vrlo zapažen rezultat koji nas je pozicionirao kao najuspješniju i najsigurniju turističku destinaciju na Mediteranu. Ove ćemo godine na Dane hrvatskog turizma dovesti eminentne inozemne stručnjake i predstavnike vodećih inozemnih kompanija, turoperatora i on line platformi koji će podijeliti svoja iskustva, rezultate, ali i očekivanja od turističke ponude i potražnje, odnosno trendova koji će obilježiti godine pred nama. Ovo će ujedno biti i prilika da u sklopu manifestacije nagradimo pojedince u turizmu i najbolje djelatnike koji su, unatoč zahtjevnim okolnostima, neizvjesnostima i izazovima, svojim radom doprinijeli uspješnoj turističkoj godini kojoj danas svjedočimo.” – poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

I ove godine održat će se i tradicionalni Hrvatski turistički forum pod nazivom: „Digital transformation – changing the way we think” na kojem će biti riječi o digitalnoj tranformaciji iz perspektive korisnika i pružatelja usluge, kao jedinom trendu u turizmu koji traje već godinama i koji je utjecao na svaki aspekt turizma. Pandemija uzrokovana koronavirusom pogurala je sve da prebace u petu brzinu, a kreativnost i inovacije donijeli su nova rješenja. Imajući to u vidu, tema ovogodišnjeg Hrvatskog turističkog foruma, koje HGK tradicionalno organizira, je „Digital transformation – changing the way we think”. Naime, tehnologija predstavlja podlogu koja je nužna za razvoj pametnog turizma. Međutim, ona sama po sebi nije dovoljna pa će priznati stručnjaci, publiku upoznati s alatima i okvirima koje digitalizacija pruža kako bi se kreirale nove, dodane vrijednosti turističkim proizvodima.

Kreiranje personalizirane ponude budućnost je turizma

„Digitalna transformacija turizma u čvrstoj je korelaciji s europskim planom oporavka i novim programskim razdobljem u čijem su fokusu upravo zelena i digitalna tranzicija. Od 2,2 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, koliko se usmjerava u turizam, čak 1,3 milijarde usmjereno je na jačanje održivosti te poticanje zelene i digitalne tranzicije poduzetnika u sektoru turizma i vjerujem da će naše turističke tvrtke iskoristiti ovu priliku i podići kvalitetu usluge i efikasnost poslovanja, a u konačnici povećati produktivnost i konkurentnost.

Stoga je HGK za ovogodišnju temu, sad već tradicionalnog Hrvatskog turističkog foruma, odabrala upravo digitalnu transformaciju: „Digital transformation – changing the way we think”. Mogućnosti su bezgranične jer se sve preselilo na digitalne kanale. Od samog odabira destinacije pa sve do trenutka rezervacije smještaja i potrage za doživljajima. Kreiranje personalizirane ponude budućnost je turizma. Već je mnogo naših tvrtki koje predstavljaju primjere dobre prakse i odličnih kreativnih rješenja, a na ostalima je da se što prije i kvalitetnije transformiraju kako bi istaknuli i ispunili očekivanja gostiju.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

U petak, 29. listopada, kao završno događanje Dana hrvatskog turizma bit će dodijeljene turističke nagrade za 2021. godinu. Program Dana hrvatskog turizma kao i informacije vezano uz prijave možete pronaći ovdje.

Izvor: Ministarstvo turizma i sporta

Pročitajte još