86 novih slučajeva u protekla 24 sata – 2729 osoba se oporavilo

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 4.039 osobe zaražene novim koronavirusom, od čega 86 u protekla 24 sata. 2.729 osoba se oporavilo, a dosad je preminulo stotinu i devetnaest osoba. Do sada je ukupno testirano 99.414 osoba, od toga 1690 u protekla 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske od početka svog funkcioniranja objavljuje podatke o novooboljelim osobama na temelju elektroničke platforme HZZO-a u koju svi laboratoriji koji obavljaju testiranja na COVID 19 upisuju rezultate testiranja s pozitivnim osobama. Platforma se očitava svakoga dana u 12,45 sati te se podaci pripremaju za konferenciju za medije ili priopćenje Stožera civilne zaštite RH.

 

Tijekom prošlog vikenda, točnije od četvrtka 9. do ponedjeljka 13. srpnja 2020. dogodile su se tehničke poteškoće zbog kojih laboratoriji u Istarskoj županiji nisu uspjeli unijeti podatke u platformu, te je zbog toga došlo do ukupno nižih očitanja platforme na nacionalnoj razini. Greška je uočena, no do popravka tehničke greške podaci nisu objavljivani, a od Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije ministar Beroš je zatražio službeno očitovanje, o čemu je izvijestio na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH održanoj u ponedjeljak, 13. srpnja 2020. Brojevi oboljelih koje je objavio Stožer civilne zaštite RH od ponedjeljka do danas su točni, a podatak o oboljelim osobama za period od 9. do 12. srpnja 2020. ispravit će se na temelju službenog očitovanja Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

 

13. srpnja uvodi se obveza nužnog korištenja maski za lice ili medicinskih maski, a više detalja dostupno je na poveznici. Od 15. srpnja uvodi se obveza korištenja maski za zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama i za stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije, te za zaposlenike u uslužnim djelatnostima koje dolaze u  bliski kontakt s klijentima. Više OVDJE.

 

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 (popis adresa elektroničke pošte županijskih centara 112) dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

 

U četvrtak, 9. srpnja donesena je i izmjena Odluke o nužnoj mjeri zabrane uplovljavanja putničkim brodovima na međunarodnim kružnim putovanjima u morske luke i luke unutarnje plovidbe za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

 

U utorak, 30. lipnja, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske. U petak, 26. lipnja, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o kontroli pridržavanja Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 u ugostiteljskoj djelatnosti noćnih klubova.

 

24.6. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je dvije odluke:

 

 

 

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

 

Sve djelatnosti kojima je dozvoljen rad moraju se u svom radu pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

 

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

 

Važne upute za starije osobe i kronične bolesnike potražite ovdje.

 

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

 

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Pročitajte još