47. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe – treća večer festivala održana u Našicama

 

7. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe održava se u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. Ova manifestacija, koja već nekoliko desetljeća okuplja ljubitelje tamburaške glazbe iz cijele Hrvatske i inozemstva, obilježava bogatu tradiciju tamburaške glazbe. Ovogodišnje izdanje bilo je posebno jer se slavila 100. godišnjica rođenja Julija Njikoša, doajena tamburaške glazbe i utemeljitelja ovog festivala.

Tijekom četverodnevnog festivala, koji se održava od 23. do 26. svibnja, dvadeset i tri orkestra iz cijele Hrvatske predstavila su svoje interpretacije umjetničke tamburaške glazbe. Gosti iz Slovenije i Srbije dodali su međunarodnu notu manifestaciji. Ukupno je preko 550 mladih i starijih glazbenika na tamburi pokazalo svoje umijeće muziciranja. Stručni žiri ocjenjuje orkestre, a pobjednika će biti proglašen danas, 26. svibnja, u HNK Osijek.

Tako je u Našicama jučer održana treća večer ovogodišnjeg festivala na kojoj su nastupili sljedeća tamburaška društva:
  • Tamburaški orkestar Glazbene škole Zlatka Grgoševića Sesvete (dirigentica: Ivanka Potočnik)
  • Tamburaški zbor Gaj Zaprešić – mladi orkestar (dirigent: Tomislav Novak)
  • Tamburaški orkestar KUD-a Oton Župančič Artiče (dirigentica: Klara Šimičić)
  • Tamburaški orkestar KUD-a Bistra (dirigent: Danijel Rožanković)
  • Tamburaški orkestar KUU „Zvon” župne zajednice Mala Subotica (dirigent: Valentino Škvorc)
  • Tamburaški zbor Gaj Zaprešić (dirigent: Danijel Rožanković)
  • Tamburaški orkestar Tamburaškog društva „Dora Pejačević”, Našice (dirigent: Dean Kopri)

Ovakve manifestacije doprinose promociji Grada Našica

Festival je otvorio gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba poželjevši svim sudionicima dobrodošlicu u Našice.

„Velika mi je čast večeras otvoriti Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe i zahvaliti se organizatorima na njihovom trudu. Posebno mi je drago što se on održava u kongresnoj dvorani novoobnovljenog dvorca obitelji Pejačević. Iako je dvorac dobio uporabnu dozvolu, muzejska građa još nije u potpunosti premještena te svečano otvorenje još nije održano. Međutim, dvorac već koristimo, a ovakve manifestacije doprinose promociji Grada Našica. Siguran sam da će, uz podršku naših muzejskih djelatnika i kompletne gradske infrastrukture, ovaj prostor zasjati u pravom svjetlu. Naš cilj je promidžba grada Našica u kulturnom smislu, promocija naše Dore Pejačević te unapređenje kvalitete života u našem gradu.” – istaknuo je gradonačelnik Kašuba koji je u ime Organizacijskog odbora Festivala umjetničke tamburaške glazbe primio festivalsku zahvalnicu. Nju je uručila Vesna Njikoš Pečkaj, kći poznatog hrvatskog skladatelja i doajena hrvatske tamburaške glazbe Julija Njikoša te poznate hrvatske pjevačice zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama Vere Svobode.

Festival promovira tamburu kao narodni instrument

Krešimir Račić, predsjednik Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, istaknuo je ovu godinu kao značajnu za tamburašku glazbu u Hrvatskoj te je naglasio važnost očuvanja i promocije tamburaške tradicije.

„Ovaj festival jedan je od najstarijih i najdugovječnijih festivala u Hrvatskoj, ali i šire. Njegova povijest seže do davne 1961. godine, i od tada, već više od šest desetljeća, festival promovira tamburu kao koncertno glazbalo i tamburašku glazbu u umjetničkom smjeru. To je posebno vidljivo na ovogodišnjem festivalu koji traje četiri dana. Ove godine, okupilo se preko 20 orkestara iz svih krajeva Lijepe Naše te iz Slovenije i Srbije. Preko 550 mladih glazbenica i glazbenika na tamburi pokazat će nam svoje umijeće. Svi su se marljivo pripremali cijelu ovu godinu i vjerujem da će rezultati biti izvanredni. Također, 2024. godina je zaista posebna za cijelu tamburašku zajednicu jer obilježavamo 100 godina od rođenja tamburaškog velikana, doajena Julija Njikoša. Stoga je festival odlučio na poseban način odati počast ovom velikom imenu. Svaki orkestar izvest će po jednu njegovu kompoziciju iz bogatog opusa od preko 400 skladbi originalno napisanih za tamburaške orkestre.” – zaključio je predsjednik Račić zahvalivši se svim sudionicima, ali i organizatorima.

I na kraju treba istaknuti kako je ovaj najstariji i najdugovječniji festival tamburaške glazbe u Hrvatskoj, ali i šire, ima poseban značaj jer promovira tamburu kao narodni instrument i omogućuje mladim glazbenicima da pokažu svoje umijeće. Festival je i dalje važan za očuvanje i širenje tamburaške glazbe za buduće generacije.

Pročitajte još