39. smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj održana u Markovcu Našičkom – Bogatstvo slovačke kulture

39. smotra slovačkog folklora u Republici Hrvatskoj održana je jučer u Markovcu Našičkom, a u organizaciji Matica slovačke Markovac, SKUU „Franjo Strapač” dok su pokrovitelji Savez Slovaka u RH, Grad Našice te Vijeće mjesnog odbora Markovac Našički.

U okviru Saveza danas djeluje 15 matica slovačkih koje su dobri čuvari svojih tradicija, običaja, folklora, materinskog jezika te nacionalnog identiteta, a jučer je na smotri nastupilo 11 folklornih društava – 10 slovačkih te jedna hrvatska iz Podgorača. Smotra se održala u markovačkoj Dervenici, a nju je, nakon izvođenja himni, otvorila Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke u Markovcu te je istaknula kako ona ima važnu ulogu u očuvanju i promicanju slovačke tradicije, plesa, glazbe, nošnji i običaja te pruža priliku mladim generacijama da se upoznaju s tradicionalnim vrijednostima i da ih prenesu na buduće generacije.

Prigodne riječi su uputili i gradonačelnik Grada Našica Krešimir Kašuba, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj, Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj te Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač i potpredsjednik Županijske skupštine Osječko – baranjske županije.

Folklorni društva predstavila su svoje tradicionalne nošnje, izvorne plesove i pjesme, a publika je imala priliku uživati u raznolikosti slovačke folklorne baštine i doživjeti bogatstvo ove kulture. Kroz razmjenu kulture i tradicije, sudionici i posjetitelji su imali priliku bolje razumjeti i cijeniti raznolikost koja obogaćuje njihovu zajednicu. Također, organizatori se zahvaljuju sponzorima, svim svojim članovima koji su pomogli u samoj realizaciji smotre te dragim gostima i prijateljima koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj događaj. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još