32. obljetnica Dana pobjede

Svečanim programom obilježen je 21. rujna – Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica. Okupljeni su se prisjetili događaja od prije 32 godine, dana oslobođenja i pobjede koja je prethodila velikoj hrvatskoj pobjedi, kao i današnjoj slobodnoj Hrvatskoj.

Odana počast poginulima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen – obilježju „Uskrsla Hrvatska” počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su djeca i udovice poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane i voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibor Bajčija te izaslanik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić.

Izaslanstvo Grada Našica predstavljali su gradonačelnik Krešimir Kašuba, dopredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa i počasni građanin Grada Našica Vladimir Šeks. Vijenac su u ime Općine Podgorač položili načelnik Goran Đanić i vijećnik općinskog vijeća Tomislav Moguš te u ime ravnatelja policije i načelnika PU osječko – baranjske načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić. Vijence su položile i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, članovi Gradskog povjerenstva za branitelje, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica, predstavnici političkih stranaka, udruga i ostali.

Pozdravnim govorom i prigodnim riječima okupljenima su se obratili gradonačelnik Krešimir Kašuba, izaslanik župana Josip Miletić, izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marin Mandarić.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba naglasio je važnost tadašnje pobjede i dan 21.9.1991. kao najvažniji za grad Našice.

„Čast mi je pozdraviti vas danas ispred „Uskrsle Hrvatske” i zahvaliti vam se na dolasku kada obilježavamo ovaj veliki datum u povijesti Našica. Tada su, prije 32 godine, izvršena velika razaranja na ovom području, a hrvatski branitelj su najzaslužniji što danas živimo u slobodnim Našicama i slobodnoj Republici Hrvatskoj. Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić su dali ono najvrjednije što su imali, a to su vlastiti životi. 16 hrvatskih branitelja je ranjeno. Organizirane postrojbe Zbora narodne garde, MUP-a, narodne zaštite, civilne zaštite branile su se Našice, ali i naši vatrogasci – pod paljbom su gasili požare uzrokovane tim razaranjima. Naša ratna bolnica je radila u nemogućim uvjetima. Dužni smo se, pogotovo na ove dane sjetiti i odati počast tim ljudima. Također moramo se sjetiti i odati počast našem prijatelju, čovjeku koji je puno napravio za Našice koji je dao veliki dio sebe, doktor Hrvoje Šimić. Grad Našice je imao velike ljude, i imat će velike ljude zato se grad razvija zato imamo kvalitetu života i moramo im biti posebno zahvali na svemu učinjenom.” – izjavio je gradonačelnik Kašuba zahvalivši se svima koji su došli odati počast velikim ljudima grada Našica.

„Čestitam vam Dan branitelja grada Našica i čestitam svima onima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom doktorom Franjom Tuđmanom. Ali isto tako ovo je trenutak kada se sjećamo našeg Hrvoja koji je dao velik doprinos u razvoju našega grada, posebno u području razvoja zdravstva i razvoju bolnice. Oni koji su pali traju u nama koji živimo. Neka nam živi jedina i vječna Hrvatska.” – rekao je izaslanik župana Miletić.

Snaga hrvatskog naroda bila je iznad svega

Izaslanik predsjednika Vlade RH i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Josip Lucić prenio je pozdrave predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika generala Tome Medveda.

„Ovaj skup sjećanja izuzetno je važan za grad Našice, stanovnike grada Našica i okolnih naselja koji su u tim sudbonosnim trenucima shvatili da je potrebno učiniti sve kako bismo obnovili hrvatsku državu, a prvenstveno je trebalo izbaciti zločinačku jugoslavensku armiju. U ovim trenucima stoga pozdravljam obitelji svih naših poginulih kao i naše ranjenike. Drago mi je vidjeti Vladimira Šeksa jednoga od političkih vođa koji je zajedno s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao modernu Hrvatsku. Bilo je to nevjerojatno vrijeme kada je zajedništvo učinilo ono što nitko nije vjerovao. Presječeni smo bili na pet pravaca, svi su nam otkazali povjerenje i mislili su da nećemo preživjeti. Međutim, snaga hrvatskog naroda bila je iznad svega. Uspjeli smo zaustaviti agresora i izbaciti ga iz naše domovine. Kao izaslanik predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića i potpredsjednika hrvatske Vlade generala Tome Medveda želim vam prenijeti njihove pozdrave i svima vam iskazati zahvalnost što ste tada učinili za našu domovinu, za hrvatski narod.” – zaključio je general Lucić čestitavši Dan hrvatskih branitelja grada Našica.

„Poštovana obitelji poginulih, preminulih i nestalih hrvatskih branitelja, poštovani hrvatski branitelji, a posebno među vama danas oni koji su ovih rujanskih dana 1991. godine osobno sudjelovali u akciji protjerivanja zločinačke JNA iz vojnih objekata ovdje u Našicama. Svake godine u predvečerje jeseni okupljamo se sličnim povodima diljem Hrvatske i obilježavamo ustanak hrvatskoga naroda koji su tada pod vodstvom hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana znali gdje im je poći. Znali su i bili odlučni u namjeri da obrane tek stvorenu mladu nikad dosanjanu nam Republiku Hrvatsku. Stoljećima su generacije sanjale i Hrvatsku i konačno smo ju 90-ih godina dobili. I upravo zahvaljujući vama hrvatskim braniteljima danas uživamo slobodu, slobodu koju ste nam vi omogućili. Najzaslužniji su poginuli branitelji i zato još jednom zahvaljujem i čestitam im na doprinosu. Čestitam vam Dan hrvatskih branitelja Grada Našica u ime predsjednika Hrvatskog sabora g. Gordana Jandrokovića i prenosim vam lijepe želje. Dopustit ćete mi da u svoje osobno ime, u ime susjednog i prijateljskog grada Đakova iskoristim priliku poštovani gradonačelniče i izrazim vam najdublju ljudsku i kršćansku sućut za vašeg preminulog zamjenika gradonačelnika, mog prijatelja, dragog nam Hrvoja. Sutra ćemo njega ispratiti i sad mi je teško kad o tome moram govoriti. Veliki je to gubitak za grad Našice.” – rekao je Mandarić.

Molitvu okupljenih predvodio je fra Vinko Brković koji je u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služio misu zadušnicu za poginule branitelje Antuna Sertića, Branka Glavaša i Slavka Maroda. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još