10. Kongres Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu s međunarodnim sudjelovanjem

U organizaciji podružnice Slavonije i Baranje organizira se 10. Kongres Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu s međunarodnim sudjelovanjem od 28.9. do 1.10.2022. u Zagrebu.

Tijekom četiri dana kongresa više od 30 renomiranih stručnjaka održat će predavanja o novih tehnologijama u laboratorijskoj medicini. Prof. Mario Plebani iz Padove na zanimljiv način prikazat će izazove današnjice prilikom testiranja pacijenta uz krevet. Ravnateljica Kliničke bolnice Sv. Duh, prof. dr. sc. Ana – Maria Šimundić, svojim predavanjem potaknut će buđenje lidera u svakom medicinskom biokemičaru. Govorit će se i o izgledu suvremenog laboratorija te što radi medicinski biokemičar kao konzultant. Zastupljene će biti teme akreditacije medicinsko – biokemijskog laboratorija te korisnosti vanjske kontrole kvalitete u predavanju profesora Sverrea Sandberga iz norveškog Bergena.

Na samom otvaranju bit će predstavljeni okusi i običaji Slavonije

Predavači završnog dana kongresa prikazat će laboratorijsku medicinu u pedijatrijskoj populaciji i izazove s analitičke te kliničke strane hormona štitnjače. Novina je po prvi puta održavanje predkongresnog simpozija za mlade, te će mladi znanstvenici pokazali svoja istraživanja, ali i iskustva o uključivanja mladih  u strukovne udruge.

Najveći znanstveno – stručni događaj laboratorijske medicine u Hrvatskoj ima potporu Europske udruge za laboratorijsku medicinu (EFLM) i Međunarodne udruge za kliničku kemiju (IFCC), predsjednika Republike Hrvatske, g. Zorana Milanovića, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, grada Zagreba i gradonačelnika g. Tomislava Tomaševića, Sveučilišta u Zagrebu i rektora prof. dr. sc. Damira Borasa te Farmaceutsko – biokemijskog fakulteta što govori o značajnost skupa na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Nije izostala ni potpora cijele regije Slavonije i Baranje. Skup će svojim donacija popratiti i brojni proizvođači iz našeg kraja. Na samom otvaranju bit će predstavljeni okusi i običaji Slavonije kroz kušanje domaćih proizvoda uz predstavljanje nošnje našičkog kraja i glazbu tamburice s nosača zvuka tamburaškog orkestra osnovne glazbene škole kontesa Dora i tamburaškog društva „Dora Pejačević“ Našice.

Foto: Hdmblm

Stric pivo

Pročitajte još