Završena besplatna dvodnevna zoom konferencija u sklopu projekta Inklutour

Projekt Inklutour održao je svoju posljednju projektnu promocijsku aktivnost – besplatnu dvodnevnu zoom konferenciju pod nazivom „Mogućnosti i prilike inkluzivnog turizma“ namijenjenu turističkim agencijama i turoperaterima. Konferencija se održala 26. i 27. listopada, a svaki dan fokus je bio na drugoj temi o kojoj se raspravljalo sa sudionicima.

Tako je jučer, drugi i završni dan konferencije, tema bila „Nova generacija turističkih djelatnika: inkluzivnim pristupom do autentične promocije turističke destinacije“. Jučerašnje govornice bile su Sanja Kovačić, voditeljica neformalnih edukativnih programa i Ema Klara Golubić, psihologinja na projektu koje su sudionike konferencije uvele u proces rada s osobama s invaliditetom s ciljem stvaranja kompetentnih osoba za rad u turizmu i ugostiteljstvu.

Tijekom prvog predavanja, Sanja Kovačić je predstavila sve neformalne obrazovne programe, edukacije i radionice koje je, tijekom projekta, organizirala i uspješno provela s osobama s invaliditetom, ali i predavačima i mentorima za uspješniji rad s osobama s invaliditetom. Tako je predstavila Soft skill akademiju i Digitalne kompetencije, vrlo uspješne neformalne edukacije koje su bile iznimno posjećene tijekom projekta, a na kojoj su osobe s invaliditetom imale priliku raditi na sebi, svojim komunikacijskim vještinama, ali i usavršiti pisanje i izradu životopisa, slanja formalnih e-mailova i sl. što im je prijeko potrebno kako bi bili konkurentni na tržištu rada. Također, osvrnula se na individualnost koju svaka osoba ima, a koja pruža potpuno novi doživljaj svakodnevnih stvari što zapravo vodi do toga da se, standardne turističke destinacije ili lokaliteti, zasigurno mogu unaprijediti i postati autentičnije.

Ema Klara Golubić, psihologinja na projektu, objasnila je sudionicima kako i na koji način je provodila grupne radionice u raznim udrugama, kako i na koji način pristupiti osobi s invaliditetom ovisno o određenoj dijagnozi i sl., a također je prezentirala individualne radionice psihosocijalne podrške i profesionalnog usmjeravanja koje je su izuzetno važne za osobe s invaliditetom kako bi se osjećale prihvaćeno i vrijednim dijelom zajednice. Psihologinja Golubić osvrnula se i na konkretan poslovni odnos koji turističke agencije mogu ostvariti ukoliko se odluče zaposliti osobu s invaliditetom, naglašavajući kako prvi koraci u stvaranju povjerenja između poslodavca i zaposlenika s invaliditetom mogu biti vrlo teški, no benefiti koje poslodavac ostvari u poslovnom smislu, a najvažnije u društvenom i socijalnom smislu, nemjerljivi su.

Tako je i ova zadnja aktivnosti završila u pozitivnom tonu sa zaključkom kako postoji prostor, motivacija i volja da se društvo što više inkluzivira i počne prihvaćati osobe s invaliditetom kao vrijednim dijelom društva, što se u Osijeku može primijetiti kroz razne projekte, festivale i sl. koji se organiziraju s ciljem dodatnog osvještavanja i senzibiliziranja javnosti.

Projekt Inklutour započeo je 11. ožujka 2022. i provodit će se sve do 11. studenog 2023. godine. Financiran je iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda, temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva II.” u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”.

Pročitajte još