Zavičajni muzej Našice obilježio Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja obilježava se svake godine 18. svibnja, a ovogodišnjom temom „Muzeji za edukaciju i istraživanje“ želi se istaknuti značaj muzeja kao dinamičnih obrazovnih ustanova koje gaje i potiču učenje, otkrivanje i razumijevanje.

Zavičajni muzej Našice i ove se godine pridružio obilježavanju ovog važnog dana za muzealce. Tim povodom održana je edukativna posjeta članova Udruge slijepih Našice. Ravnateljica Silvija Lučevnjak i muzejska pedagoginja Magdalena Kunac Svoren provele su članove udruge i njihove pratnje kroz novoobnovljene prostore Dvorca Pejačević te ih upoznale s novom muzeološkom koncepcijom kao i skorašnjom realizacijom novog stalnog postava Muzeja.

Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. godine

Nakon obilaska, uslijedilo je druženje uz razgovor o pristupačnosti Muzeja slabovidnim i slijepim osobama. Članovi Udruge slijepih Našice iznijeli su svoja iskustva te ideje o prilagodbi prostora i budućih sadržaja Zavičajnog muzeja Našice. Na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje 1977. godine (ICOM), koje se od 1992. provodi na određenu temu. Iniciranje obilježavanja u Hrvatskoj, vodi od 1980. Muzejski dokumentacijski centar, koji je ujedno promotor cijele manifestacije.

Izvor: Zavičajni muzej Našice

Pročitajte još