Zastupnici Hrvoje Šimić i Davor Bernardić promatrali predsjedničke i parlamentarne izbore u Republici Turskoj

Voditelj i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a Davor Bernardić i Hrvoje Šimić sudjelovali su u okviru Kratkoročne promatračke misije PS OESS-a na promatranju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Turskoj. Karakterizirani visokim odazivom, opći izbori u Turskoj bili su dobro vođeni i biračima su ponudili izbor između istinskih političkih alternativa, ali su ipak sadašnji predsjednik i vladajuće stranke uživale neopravdanu prednost. Stalna ograničenja temeljnih sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja spriječila su sudjelovanje nekih oporbenih političara i stranaka, kao i civilnog društva i neovisnih medija, rekli su međunarodni promatrači u zajedničkoj izjavi.

Zajednička promatračka misija Ureda OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OESS-a (PS OESS) i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) utvrdila je da pravni okvir ne pruža u potpunosti osnovu za održavanje demokratskih izbora. Gotovo 61 milijun birača registrirano je za glasovanje u zemlji, kao i 3,5 milijuna u inozemstvu, na izborima koji su održani u pozadini ovogodišnjih razornih potresa.

Sloboda izražavanja i medija, iako zaštićena Ustavom, ograničena je nizom zakona

Promatrači su rekli da je izborna administracija učinkovito organizirala izbore i općenito je uživala opće povjerenje, iako je u njihovom radu nedostajala transparentnost i komunikacija te postojala zabrinutost za njezinu neovisnost, da je izborni dan protekao uglavnom mirno i bez problema, unatoč brojnim incidentima na biračkim mjestima i oko njih, da iako je proces općenito bio dobro organiziran, važne mjere zaštite, osobito tijekom prebrojavanja, nisu uvijek provedene. Obiteljsko i grupno glasovanje bilo je često, dok je raspored polovice promatranih biračkih mjesta učini nedostupnim za osobe s invaliditetom. Sloboda izražavanja i medija, iako zaštićena Ustavom, ograničena je nizom zakona, naglasili su promatrači.

Bernardić je primjetio da iako turski Ustav jamči ravnopravnost žena i muškaraca, žene su i dalje nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama i općenito u politici te su potrebni veći napori vlasti i političkih stranaka oko ovih pitanja.

Šimić je ocjenjujući izbore između ostalog rekao da je veliki odaziv birača na izbore dobar pokazatelj demokratskog duha naroda Turske.

Opće izbore u Turskoj promatralo je ukupno 401 međunarodnih promatrača iz 40 zemalja iz više međunarodnih organizacija.

Pročitajte još