Etno gastronomska manifestacija Zagorski uskrsni običaji

Etno gastronomska manifestacija Zagorski uskrsni običaji

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMENa Trgu dr. Franje Tuđmana, na platou ispred robne kuće održana je peta po redu etno gastronomska manifestacija Zagorski uskrsni običaji, čiji je cilj prezentacija bogatstva kulinarske tradicije Zagorja i uskrsnih običaja.

Zagorske uskrsne običaje je oživjela Udruga Zagoraca Kaj Našice, koja je prezentirala tipične zagorske slane i slatke specijalitete koje su pripremile vrijedne članice udruge.

– Na ovoj proljetnoj manifestaciji smo predstavili i na kušanje ponudili starinske, vrlo ukusne i jednostavne slastice koje su pripremile naše članice po receptima koje su naslijedile od svojih majki i baka. Tu je kukuruzna strepa, gibanica, žemljača ili kolač od starog kruha te obična zlevanka kao i ona s višnjama i orasima. Isto tako, zagorski stol je nezamisliv bez kukuruzne bazlamača koja je isto jedna od najčešćih tradicionalnih običnih kolača za svaki dan. Naravno, tu su i nenadmašni sirni štrukli, koji su neosporni prvak zagorske kuhinje te štrukli od jabuka i sira. U ponudi su bile i pite od oraha, sira i rogača, kao i nezaobilazne orehnjače i makovnjače, ali i tradicionalni zagorski uskrsni kruh punjen jajima, lukom i šunkom – nabrojila je predsjednica Udruga Zagoraca Kaj Snježana Fridl.

Etno gastronomska manifestacija Zagorski uskrsni običaji

Kao i prethodnih godina, na ovogodišnjoj manifestaciji su prezentirana tradicijska uskrsna jela kao što su kuhana šunka i jaja, mladi luk, domaći sir, vrhnje i kruh.

U duhu blagdanske tradicije i njegovanja starih običaja, Udruga Kaj je predstavila i pisanice obojane prirodnim putem, ljuskama luka.

Za potpuniji doživljaj i ugođaj, gradski štandovi su dekorirana u retro stilu, a slastice i jela su poslužena u starinskom zemljanom posuđu te onom od debelog stakla, koje članovi Udruge Kaj ponosno čuvaju u svojim kredencima.

– Zahvaljujem Gradu Našicama na potpori kao i svim članovima udruge na doprinosu u uspješnoj pripremi i realizaciji ove manifestacije – rekla je predsjednica Snježana Fridl.

Pročitajte još

Učitavanje...