XXVIII. Antunovska smotra folklora u Našicama oduševila mnogobrojne posjetitelje

I ove je godine Antunovska smotra folklora u Našicama istaknula važnost očuvanja kulturnog nasljeđa i njegovanja tradicije. Ova manifestacija okupila je zajednicu koja cijeni svoje korijene i čuva svoju kulturnu baštinu za buduće generacije. Zahvaljujući organizatorima, HKD-u „Lisinski” ova je smotra već dugi niz godina neizostavan događaj u kalendaru kulturnih aktivnosti Našica. U sklopu XXVIII. Antunovske smotre održan je i Etno sajam s nadom da će postati tradicionalan.

Tako je ove godine na 28. smotri folklora nastupilo jedanaest društava – domaćini HKD „Lisinski”, FS „Inovec” iz Slovačke, KUD „Tamburica” Velimirovac, FA „Požega”, KUD „Obreška” Donja Obreška, SKUD „Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, HKUD „Koškani 1978” Koška, HKD „Izvor” Donja Motičina, SKUU „Franjo Strapač” Markovac Našički, KUD „Lipa” Semeljci te HKD „Podgoračani” Podgorač.

Ovogodišnja smotru, koju je otvorio gradonačelnik Krešimir Kašuba, i ovaj je put započela procesijom sudionika. Također, gradonačelnik Kašuba je naglasio važnost očuvanja tradicije i kulturnog nasljeđa, a zahvalio se i organizatorima na njihovom predanom radu. Također treba istaknuti ulogu Turističke zajednice Grada Našice koja je prepoznala važnost ovog događaja i svojim angažmanom osigurala da smotra bude dobro posjećena i da se glas o njoj proširi izvan granica grada.

HKD „Lisinski” igra važnu ulogu u kulturnoj priči kojom se promovira Grad Našice

Miroslav Šarić, predsjednik HKD-a „Lisinski” Našice i jedan od organizatora rekao je kako je cilj ove smotre afirmacija tradicijske kulture i folklora brojnih kulturno – umjetničkih društava.

„HKD „Lisinski” organiziralo je već tradicionalnu 28. Antunovsku smotru folklora povodom Dana grada i Antunova, a ovaj je program dio je obilježavanja 135. obljetnice našeg društva. Vrlo me veseli povratak na ljetnu pozornicu pokraj dvorca Pejačević nakon pet godina i drago mi je što smo se vratili. Publika nas je podržala i ovaj put, ne samo nas, nego i sva gostujuća društva koja su sudjelovala, a koja su uglavnom bila iz našičkog kraja i Slavonije. Ove godine smo pozvali KUD-ove s kojima najduže surađujemo, ali imali smo i goste iz Donje Obreške kraj Kloštra Ivanića te iz Slovačke. Hrvatsko kulturno društvo „Lisinski” Našice predstavilo se četiri puta na smotri: A sastav s plesovima našičkog kraja otvorio je smotru, dječja folklorna sekcija s igrama i pjesmama iz Slavonije te veteranska folklorna sekcija s plesovima iz Vinkovaca. Smotru smo završili kako smo je i započeli – A sastavom koji je uvježbao koreografiju zagrebačkog Prigorja. Ove godine smo prvi put organizirali i mali Etno sajam i nadam se da će iduće godine broj izlagača biti veći.” – zaključio je Šarić.

Nakon XXVIII. Smotre, koja je još jednom potvrdila snagu i ljepotu hrvatskog folklora, nastupile su Slavonske Lole, tamburaški sastav iz Đakova, a široj su javnosti najpoznatiji su po uspješnicama „Moj bagreme“, „Sve je ona meni“, „Duša bećarska“, „Vesela je šokadija“ i „Ej Kato, moje zlato“. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još