Wilhelmina Agnes ima samo 17 godina i najavljuje već drugi konceptualni album, potpuno drukčiji od svega na sceni

„The Children of King Ernest the Shameless“ naziv je drugog studijskog i konceptualnog albuma 17-godišnje Wilhelmine Agnes, kantautorice, glazbenice i multitalentirane umjetnice. Album će biti objavljen samostalno 30. siječnja ove godine, a prvi djelić ovog glazbenog teatra zove se „Summe It All“.

Njezina vječna ljubav prema glazbenom teatru, ali i općenito teatru, filmu i filmskoj glazbi, inspiracija su za nastanak zanimljivih konceptualnih glazbenih djela, poput novog albuma koji prati priču osmero braće i sestara. Svaki od njih bori se s vlastitim „demonima“, odnosno teškoćama s kojima se nose bolje ili lošije.

Pjesme su nastajale godinu dana, a snimila ih je na hrvatskom i engleskom jeziku, čak jednu i kombinirano na oba jezika. Osam pjesama na albumu posvećeno je individualno svakom od likova, a deveta pjesma je savršeni spoj svih priča i pozadina svih likova uključenih u ovaj, nazovimo ga, glazbeni teatar. Upravo ova pjesma, „Summe It All“, prvi je singl koji najavljuje skorašnji izlazak albuma. Za pjesmu je snimljen i videospot u režiji Wilhelmine i Hrvoja Baudoina, i to na lokaciji Party terapije u Zagrebu. U njemu su glumili Matej Perković, Leonardo Maslać, Jakov Barišić, Lovro Pavić, Vilhelmina Lana Krajcer, Nika Hočevar, Maja Matijević i Hanna Kocijančić.

Glazbu i tekst svih pjesama na albumu potpisuje Wilhelmina Agnes

„Spot je smješten u neko nedefinirano vrijeme i prostor. Miješala sam renesansnu estetiku i kuću u estetici 30-ih godina 20. stoljeća za takav feeling. Braća i sestre su prikazivani u svojim svakodnevnim aktivnostima kroz koje se, kako spot odmiče, može vidjeti tamna strana svakog pojedinca. Rekviziti koji su korišteni pretežito su stvari koje su se spominjale u pjesmama o njima, pa su sada izvučene iz konteksta kao niti vodilje o cijeloj priči. Također sam htjela naglasiti igru umjetnog i danjeg svjetla i sama svjetlina spota po meni donosi neku neizvjesnost – hoće li se dogoditi išta loše ako je toliko svjetla? Svatko je zaokupljen nekim svojim poslom ili zanimacijom tako ni da ne primjećuju da im ja, duh pripovjedača, uzima i odnosi sve njihove stvari koje su im stvarale bol.“ – kaže Wilhelmina.

Glazbu i tekst svih pjesama na albumu potpisuje Wilhelmina Agnes, dok je aranžmane radila u suradnji sa školskim kolegama i prijateljima, Grgom Nježićem i Leonardom Maslaćem, a koji su i svirali na albumu. Sve redom 17-godišnjaci pohađaju Glazbeno učilište Elly Bašić. Osim njih na albumu su svirali klarinetist Juraj Panić i bubnjar Kristian Orešić, dok je Wilhelmina svirala klavir (na pjesmi „Summe It All“), violinu i akustičnu gitaru.

„Moja je najveća želja da u tim likovima slušatelji pronađu nekog sebi bliskog ili nekoga za koga su čuli. Da ih navedem na promišljanje o stvarima poput depresije, nesigurnosti, psihopatskih poremećaja te toksičnih i manipulativnih veza. No naravno, toplo se nadam da nitko u njima ne pronađe baš sebe.“ – rekla je Wilhelmina koja je album snimala kod Tonija Tkaleca u Penthouse Music Studiju u Zagrebu.

„A svaka riječ simfonija“, riječi su kojima završava pjesma „Summe It All“, saga o duboko nesretnoj, a možda i pomalo neshvaćenoj djeci kralja Ernesta Bestidnog. Upravo iz usta te djece izlazi simfonija neodgovorenih pitanja i progovaranja obiteljske traume.

Foto: YouTube screenshot

Pročitajte još