Volonteri našičkog Crvenog križa sudjelovali na drugom dijelu edukacije za interventne timove

 

Proteklog vikenda je u Mecama održan drugi dio edukacije Županijskog interventnog tima, na kojoj je sudjelovalo i pet volontera iz Crvenog križa Našice – Laura Kanis, Dunja Golub, Lea Boškić, Šimun Šarčević Juranić i Krešimir Mandić. Cijeli praktični dio treninga je zamišljen kroz realan scenarij poplave, početak je bio aktiviranje pripadnika interventnih timova iz svih društva Hrvatskog Crvenog križa s područja djelovanja DCK Osječko – baranjske županije koji su pozivom ravnatelja krenuli put ka Mecama, gdje se i trening održao.

Cijelu edukaciju provodili su iskusni treneri

Samim dolaskom na lokaciju tim se upoznao s novonastalom situacijom na kojoj su se zatekli. Ovog puta je dobio zadatak pripremiti izmještajno naselje za osobe kojima je poplava ugrozila kuće. Naselje je imalo objekte gdje se pružala prva pomoć, osigurano mjesto za službu traženja i psihosocijalnu podršku, mjesto distribucije humanitarne pomoći i hrane. Osim toga sudionici su morali osigurati samodostatnost, odnosno smještaj gdje će provesti noć te nabaviti hranu i piće koju će konzumirati tijekom treninga. Kako je vrijeme odmicalo pred tim su se postavljali razni izazovi i zadaci s kojima se mogu susresti na terenu od iznenadne pojave zarazne bolesti, dodatnog prihvata osoba u potrebi i sličnih situacija. Cijelu edukaciju provodili su iskusni treneri koji su se u svom dosadašnjem radu susreli s velikom brojem kriza i stekli sveobuhvatno znanje.

Osposobljavanje je provedeno u sklopu Projekta POMOZI, kojeg provodi Društvo Crvenog križa Osječko – baranjske županije s partnerima: Osječko-baranjskom županijom, GDCK Beli Manastir, ODCK Darda, GDCK Donji Miholjac, GDCK Đakovo, GDCK Našice, GDCK Osijek i GDCK Valpovo.

Pročitajte još