Vodovod i odvodnja dolaze u svaki kutak Osječko – baranjske županije

Ugovor o izgradnji sustava odvodnje otpadnih voda naselja Ordanja i Breznica Našička jučer (27. lipnja 2024. godine) potpisali su predstavnici tvrtki Dvorac d.o.o. Valpovo kao korisnika i Osijek-Koteksa d.d. Osijek kao izvođača radova. Ugovor je vrijedan 4.743.859,40 eura, a riječ je o još jednoj fazi izgradnje u sklopu aglomeracije Valpovo – belišće. Direktorica Dvorca d.o.o. Iva Matić potpisala je danas i ugovor u vrijednosti 104.088,75 eura o uslugama nadzora s tvrtkom IDT d.o.o. Osijek, Zavod za urbanizam i izgradnju Osijek za projekt “Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca d.o.o. za komunalne djelatnosti Valpovo”.

Potpisivanje ugovora je održano u Domu DVD-a u Breznica Našičkoj, a uz potpisnike tomu su nazočili obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, načelnik Općine Koška Zoran Kovačević, direktor VGO za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević i drugi uzvanici.

„Ovo je zaista veliki infrastrukturni projekt za Općinu Koška i za građane kojima će biti omogućen priključak na sustav odvodnje. Zahvaljujem Hrvatskim vodama koje unazad nekoliko godina na području Osječko – baranjske županije ulažu i povlače velika sredstva, na čemu smo im zahvalni te ćemo nastaviti uspješnu suradnju. Na području Osječko – baranjske županije provodi se sedam aglomeracija kojima vodovod i odvodnja praktički dolaze u svaki kutak naše županije. Radi se o aglomeracijama Osijek, Beli Manastir, Đakovo, Semeljci, Valpovo – Belišće, Našice i Đurđenovac, projektima ukupne vrijednosti oko 300 milijuna eura. To su zaista velika sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, koja će biti implementirana upravo na područje naše županije i pomoću kojih će naši stanovnici dobiti višu i visoku razinu kvalitete življenja.” – rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Dodao kako će Osječko – baranjska županija i dalje podržavati projekte u Općini Koška.

Prva faza ovog projekta je završena u prošloj godini i još je u pokusnom radu

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i partnerstvom na projektima u Osječko – baranjskoj županiji. „Mi smo partneri na mnogim projektima na lokalnoj razini gdje god je dokumentacija spremna. Potičemo te projekte kako bi iskoristi ogroman priljev EU sredstava u Hrvatskoj, priliv kakav nikada nije bio, a što je zasluga Vlade Andreja Plenkovića. Prilika se pruža svima koji su agilni i spremani te rade u sinergiji s jedinicama lokalne samouprave. Na području Osječko – baranjske županije nema loših primjera kada govorimo o komunalnim poduzećima, neki možda imaju manje zaposlenih ili imaju veće i zahtjevnije projekte, ali nigdje nije nedostajalo entuzijazma, želje i volje da se to odradi u rokovima.” – kazao je Vukmirić, a za potpisani ugovor zahvalio je načelniku Zoranu Kovačeviću, Dvorcu iz Valpova i direktorici Ivi Matić, kao i bivšem županu Ivanu Anušiću i sadašnjem županu Mati Lukiću.

„Prva faza ovog projekta je završena u prošloj godini i još je u pokusnom radu. Slijedi druga faza u kojoj ćemo izgradnjom kroz Breznicu Našičku i Ordanju doći do pokrivenosti sustavom odvodnje oko 70 posto, što čini respektabilan standard u ruralnom području. Za to smo se financijski pripremili, u proračunu unaprijed osigurali pola milijuna eura i sada s relaksiranom pozicijom očekujemo početak ovih radova. Raduje nas što su domaće tvrtke izvođači i nadzor, a kako s njima imamo izvrsna iskustva po pitanju kvalitete i brzine radova ne očekujemo nikakve probleme.” – kazao je načelnik Općine Koška Zoran Kovačević.

Potpisani ugovor predstavlja nastavak projekta “Rekonstrukcija i dogradnja sustava odvodnje uslužnog područja Dvorca d.o.o. za komunalne djelatnosti Valpovo” čija je ukupna vrijednost 8.648.902,18 eura. Direktorica tvrtke Dvorac d.o.o. Iva Matić stoga ističe kako će naselja Breznica Našička i Ordanja do sada nisu imala sustav odvodnje te se gradi potpuno nova mreža sa četiri crpne stanice i 12,5 kilometara cjevovoda. Ističe da se u ukupan projekt krenulo prije pet godina i do sada je realizirano više faza, između ostalog i pročistač na lokaciji između naselja Koška i Niza, koji je spreman za probni rad.

Član Uprave Osijek-Koteksa d.d. Ivan Oroz potvrdio da je tvrtka ima višegodišnja i velika iskustva u radu s aglomeracijama te da u ovom projektu očekuje uspješan završetak radova do kraja 2025. godine.

Pročitajte još