Našička srednja škola među prvima u Hrvatskoj uvela predmet Vježbenička tvrtka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME„Vježbenička tvrtka jedan je od oblika vrata odnosno ulaska naših učenika u svijet poduzetništva. Predmetom Vježbenička tvrtka nastojimo razviti poduzetništvo kao ključnu kompetenciju kod učenika u ekonomskoj struci” – ističe Vesna Dudjak, voditeljica Vježbeničke tvrtke. U Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Vježbenička tvrtka uvedena je prije 16 godina kao izborni predmet na inicijativu bivšeg ravnatelja profesora Josipa Patajca, a prva profesorica koja je uopće izvodila ovu nastavu je Danica Čiček. Prva skupina nastavnika koja se obrazovala za voditelja vježbeničkih tvrtki pohađala je obrazovni modul 2006. pa se našička škola može smatrati pionirom ovog projekta. Vježbenička tvrtka sad je redovni predmet u 3. i 4. razredima, a opisuju je kao zamišljenu tvrtku koja posluje na virtualnom tržištu i tržištu vježbeničkih tvrtki na razini Hrvatske. Svaka tvrtka kad se registrira u Središnjem uredu pri Agenciji za strukovno obrazovanje, a u njemu registrira i sve učenike, tj. zaposlenike te tvrtke, može početi s radom.

„Nastojimo da svaka vježbenička tvrtka ima i tvrtku partnera u stvarnom poduzetničkom svijetu koja bi im pomogla u obliku savjeta, pa i novčane pomoći za promotivne materijale” – ističe Dudjak. Nakon toga ide raspisivanje natječaja, pisanje zamolbi i životopisa te razgovori za posao nakon kojih se prema određenim kompetencijama učenici raspoređuju na pojedina radna mjesta po odjelima. U Našičkoj vježbeničkoj tvrtki djeluje odjel nabave sa skladištem, prodaja i marketing, financije i računovodstvo, proizvodni odjel i administracija. Virtualna tvrtka na razini države dobije i temeljni kapital od milijun kuna od toga 700.000,00 kuna u stvarima, a 300.000,00 kuna u novcu ili obrnuto jer to ovisi o djelatnostima kojima se tvrtka bavi.

„Učenici vole što nema klasične provjere znanja na ovom predmetu, no ovdje moraju pokazati primjenu znanja koja su stekli iz drugih predmeta, neovisno jesu li to stručni ili opći predmeti.” – rekla je Dudjak koja s ponosom ističe mnogobrojne nagrade. Prije dvije godine tvrtka FINIMUFFINI d.o.o. za proizvodnju i prodaju muffina pod mentorstvom prof. Vesna Dudjak je osvojila nagradu za najbolju prezentaciju vježbeničkih tvrtki na državnom natjecanju u Splitu te nagradu za najljepše uređeni izložbeni prostor na Regionalnom sajmu vježbeničkih tvrtki u Vukovaru u školskoj godina 2016./17.

Pod mentorstvom iste profesorice, u prošloj školskog godini, tvrtka SUN d.o.o. za proizvodnju i prodaju decoupage ukrasnih predmeta osvojila je u ukupnom poretku 3. mjesto na Međunarodnom sajmu vježbeničkih tvrtki na kojem je sudjelovalo ukupno 41 vježbeničkih tvrtki. Iste godine tvrtka SmoothieLand d.o.o. za proizvodnju i prodaju zdravih napitaka osvojila je 1. nagradu u tri natjecateljske kategorije na Regionalnom sajmu vježbeničkih tvrtki u Vukovaru. Učenike je spremala mentorica prof. Željka Pajnić.

Izuzetnu pozornost na ovim sajmovima profesori pridaju razvoju komunikacijsko – prezentacijskih vještina učenika jer smatraju, a tako i uče naše buduće ekonomiste, da danas nije dovoljno imati dobar i kvalitetan proizvod, dobro organiziranu distribuciju, dobru cijenu, jer to ne vrijedi ukoliko se ne znate kvalitetno prezentirati i promovirati. Veliku potporu ovom projektu daje i Udruga računovođa i financijskih djelatnika grada Našica koji uvijek nagrađuju najbolje učenike sa novčanim nagradama. Kako su ovo virtualne i zamišljene tvrtke, ipak je u ovih 16 godina zabilježena jedna vježbenička tvrtka koja je zaživjela i nakon škole, jer je učenica nagrađivane tvrtke FINIMUFINI preuzela obiteljski posao proizvodnje slastica.

Pročitajte još

Učitavanje...