Veronika i Zlatko Mrak iz Krčevine proslavili zlatni pir

Supružnici Veronika i Zlatko Mrak iz Krčevine, svetom misom, obnovom bračnih zavjeta te slavljem s uzvanicima, obilježili su 50. obljetnicu bračnog zajedništva. Misno slavlje i obred obnove zavjeta sakramenta ženidbe u župnoj crkvi sv. Josipa u Đurđenovcu, vodio je vlč. Nikola Jušić, đurđenovački župnik. Pred svojom obitelji, rodbinom i prijateljima, supružnici Mrak još su jednom potvrdili svoju čvrstu vjeru, nepokolebljivu ljubav, uzajamno poštovanje i vjernost svih pola stoljeća zajedničkog života.

„Imamo danas mnoge bogate kojih se rastaju, mnoge pametne koji kažu da im je dosta zajedničkog života, a vidimo mnoge na položaju koji kratko vrijeme provode s obitelji. A mnogi parovi i u oskudici i siromaštvu ostaju jedno uz drugo Čestitam vam na ustrajnosti, jer svaki dan sigurno nije bio medeni mjesec.” – istaknuo je u prigodnoj propovijedi župnik, vlč. Jušić, koji im je predao prigodne darove.

Nakon svete mise, proslava zlatnog bračnog jubileja nastavljena je u vatrogasnom domu u Beljevini, u veselom raspoloženju zlatnih slavljenika, njihove obitelji, rodbine i prijatelja, a koji su ih darivali tortama i prigodnim darovima.

„Dobili smo 16 torti. Toliko nismo imali kada smo se ženili 1974. godine. A da spomenem da smo ispraznili dvije sobe u kojima smo obavili svatove. Tako je to nekada bilo. Svatovi nisu bili veliki. Pozvala bi se samo najbliža rodbina.” – prisjetio se 73-godišnji Zlatko.

U braku je bitno da oba partnera poštuju jedno drugo

Veronika i Zlatko vjenčali su se 14. travnja 1974. godine, a priča o njihovu bračnom zajedništvu i suživotu možda iz njihovih usta djeluje jednostavno, ali utjelovljuje većinu onih pravila kako sačuvati zdrav i sretan brak. „Razgovor i dogovor. Komunikacija mora postojati u bračnoj vezi, ne samo kada je lijepo, nego i kada je teško. Mora postojati i tolerancija, i naravno opraštanje.” – govori Zlatko. „U braku je bitno da oba partnera poštuju jedno drugo.” – dodala je Veronika, koja smatra da je od presudne važnosti i ljubav.

Veronika i Zlatko upoznali su se u Podgoraču. Ženio se Zlatkov stariji brat Ivan s mještankom iz Podgorača, a u svatovima je bila i Veronika. „Imala sam 15 godina. Zlatko je bio djever svom bratu. Čim sam ga ugledala, zaljubila sam se. Ali taj puta nismo puno razgovarali.” – ispričala nam je 70-godišnja Veronika.

„Došao sam tri mjeseca poslije na Zabavu grožđa u Podgorač, plesali smo cijelu večer i od tada smo se počeli ”zabavljati”. Onda je ona otišla u Njemačku raditi, a ja u vojsku. Dopisivali smo se. U jednom pismu sam joj napisao da se vrati da se ženimo. Ona je imala 20, a ja 23 godine kada smo se vjenčali.” – rekao je Zlatko.

Nakon vjenčanja, živjeli su kod Zlatkovih roditelja u Krčevini, a ubrzo su počeli graditi novi obiteljski dom u kojem danas žive sa sinom Zvonimirom (49) od kojeg imaju dva unuka, Davida (19) i Niku (12) koji su im u umirovljeničkim danima istinska radost i neprocjenjivo bogatstvo.

Zaposlili se u obližnjoj tvornici namještaja, parketa i bačava u Đurđenovcu, bivšem DIK-u. Zlatko je radio 27, a Veronika 18 godina. Uz posao u tvornici, supružnici su obrađivali zemlju i držali su mliječne krave. I danas Zlatko obrađuje 11 jutara zemlje, a svake nedjelje u lovnoj sezoni odlazi u lov. Član je Lovačkog društva ”Kuna” Đurđenovac 47 godina.

Kroz život i sve životne probleme, išli su hrabro i s vjerom, rješavajući jedno po jedno. „Supruga je 20 godina isporučivala mlijeko mnogim obiteljima u Đurđenovcu. Radili smo zemlju i držali krave. Bilo je uspona i padova, ali smo ustrajali. Unatoč svim životnim olujama i teškim bolestima, smo opstali.” – ističu supružnici Veronika i Zlatko Mrak.

Izvor: S. Fridl

Pročitajte još