Uz subvencije kamata povoljnije do stanova i kuća u Osječko – baranjskoj županiji

U okviru projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“ Osječko – baranjska županija je od veljače 2019. godine subvencionirala kamate na stambene kredite čak 553 građana, odnosno kupovinu 255 stanova i 298 kuća. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno više od 500.000,00 eura, dok su više od 440.000,00 eura izdvojile 22 jedinice lokalne samouprave, koje su se pridružile projektu s dodatnim postotnim poenom subvencije kamate na stambeni kredit (gradovi Osijek, Beli Manastir, Donji Miholjac, Đakovo, Našice i Valpovo te općine Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka).

Kako bi se omogućio nastavak projekta u optimalnim uvjetima, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić danas (11. ožujka 2024. godine) potpisao je dodatak sporazuma o suradnji Osječko – baranjske županije s 22 jedinice lokalne samouprave. Naime, s obzirom da je iskorišten postojeći kreditni potencijal od gotovo 30 milijuna eura, na sjednici Županijske skupštine 31. siječnja ove godine isti je povećan na 50 milijuna eura, a projekt se nastavlja u suradnji s četiri poslovne banke (Erste&Steiermarkische bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka i Privredna banka Zagreb).

Korisnici subvencija mogu biti sve osobe koje imaju prebivalište na području Osječko – baranjske županije

„Ove godine obilježava se peta godišnjica provedbe projekta „Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva“, a tim smo povodom predstavili i novi logo projekta pod nazivom „Stvorimo dom u Osječko – baranjskoj županiji“. Ovo je jedan od naših najboljih projekata, provodimo ga s 22 jedinice lokalne samouprave i četiri poslovne banke, a zahvaljujući projektu kupljene su 553 nekretnine. Osim stambenog zbrinjavanja i zadržavanja radnih mjesta, projekt ima i demografsku mjeru ostanka sugrađana na našem području. Zbog toga veseli činjenica da nastavljamo s njegovom provedbom. Inače, u siječnju smo dodatno povećali kreditni potencijal s 30 na 50 milijuna eura, dok je, za usporedbu, 2019. godine kreditni potencijal iznosio 6,6 milijuna eura.” – kazao je Mato Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić Milardović istaknula je da se na početku provedbe projekta nisu nadali tolikom broju korisnika, koji je i dalje vrlo velik. „Korisnici subvencija mogu biti sve osobe koje imaju prebivalište na području Osječko – baranjske županije i koje rade na području županije, neovisno o tome koliko imaju godina, odnosno starost nije nikakav ograničavajući faktor. Potrebno se javiti u poslovnu banku, ondje proći svu dogovorenu proceduru, nakon čega dokumentacija dolazi u naš Upravni odjel, a cijeli postupak traje vrlo kratko. Sve informacije mogu se pronaći i na našoj web stranici pod novim logotipom „Stvorimo dom u Osječko – baranjskoj županiji“.” – naglasila je Ivana Katavić Milardović.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković istaknula je da Grad Osijek u projektu sudjeluje od samog početka 2019. godine. „Iznimno smo zadovoljni zbog projekta, s obzirom da naši sugrađani imaju mogućnost kupovine željene nekretnine uz subvencije. Za ovu godinu iz proračuna izdvajamo 180.000 eura te očekujemo daljnju uspješnu provedbu projekta. Grad Osijek je do sada imao najveći broj korisnika, njih više od 300 koji su kupili svoje nekretnine na području grada.” – rekla je Crnković.

Gradonačelnik Grada Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je da je zahvaljujući ovom projektu nekretninu na području grada kupilo 14 korisnika. „Prvi smo grad koji se priključio inicijativi Osječko – baranjske županije prije pet godina i zaista mogu pohvaliti projekt i postignute rezultate. Također, Grad Beli Manastir sufinancira kupnju prve nekretnine, čime smo zapravo zaokružili priču stambenog zbrinjavanja na svom području.” – istaknuo je Rob.

Načelnikopćine Antunovac Davor Tubanjski kazao je kako su Antunovac i Ivanovac i dalje iznimno poželjna naselja za život te se vrlo brzo prodaju sve nekretnine koje se pojave na tržištu. „Već je poznato da je naša općina ugodno mjesto za život, naslonjeni smo na grad Osijek, a zahvaljujući projektu Osječko – baranjske županije, mlade obitelji sada mogu lakše doći do svoje nekretnine. To i jest naš konačni cilj, razvijati projekte koji će privući ljude i potaknuti ih na doseljavanje u našu općinu.” – zaključio je Tubanjski.

Povećanjem kreditnog potencijala i današnjim potpisivanjem dodataka sporazuma s jedinicama lokalne samouprave, stvorene su sve pretpostavke za nastavak projekta te se ubrzo očekuju i novi zahtjevi. Zahtjevi za subvenciju kamate na kredite mogu se podnositi tijekom cijele godine, do iskorištenja kreditnog potencijala.

Pročitajte još