Uz spremnost vatrogasaca za uspješne i sigurnije intervencije vatrogasaca bitna je kvalitetna oprema

U sjedištu Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka danas (12. ožujka 2024. godine) održana je smotra vatrogasaca s područja Osječko – baranjske županije kojoj je nazočio obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić. Uz pripadnike javnih vatrogasnih postrojbi bili su i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su također sudjelovali u gašenju požara u tvrtki Drava International, kada im je uz izravan rizik za zdravlje pa čak i život, uništen veći dio osobne i ostale zaštitne opreme. Smotra je tako bila i povod za uručenje nove opreme.

„Danas dodjeljujemo vatrogasnu zaštitnu opremu koja je izuzetno važna za naš posao, i to svim vatrogasnim društvima koja su prijavila oštećenje nakon intervencije gašenja požara u tvrtki Drava International. Velika pomoć u nabavi spomenute opreme bila nam je Osječko – baranjska županija, zahvaljujući kojoj smo uspjeli riješiti nedostatke u zaštitnoj opremi, ali i Hrvatska vatrogasna zajednica kojoj se također zahvaljujem na angažmanu u nabavi potrebnih vatrogasnih odijela. Konkretno, danas su stigla zaštitna odijela, kacige, rukavice te čizme.” – kazao je Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije.

OBŽ je u svom proračunu za ovu godinu izdvojila oko 400.000 eura za financiranje vatrogasne djelatnosti

Napomenuo je kako su oštećenja opreme nastala tijekom gašenja požara u tvrtki Drava International višestruko veća nego oštećenja koja nastanu tijekom jedne godine različitih intervencija kada se uništi oko 10 posto opreme. Za usporedbu, samo na požaru u tvrtki Drava International uništena je oprema u vrijednosti oko 60.000 eura.

„Drago mi je što sam imao priliku susresti se sa zapovjednicima i pripadnicima vatrogasnih postrojbi naše županije kojima smo uručili dio potrebne zaštitne opreme. Nakon katastrofalnog požara koji se dogodio u tvrtki Drava International obećali smo pomoć u nadoknadi štete stradale opreme, pri čemu smo izdvojili 37.000 eura. Svjesni smo da upravo kvalitetna oprema spašava život i sprječava teške tjelesne ozljede zbog čega ćemo nastaviti brinuti i skrbiti o sigurnosti naših vatrogasaca. Njihove svakodnevne aktivnosti i intervencije sugrađanima ulijevaju veliku sigurnost te su im, uz broj 112, najčešća pomoć pri rješavanju problema. Također, moram spomenuti i Projekt Tirol koji je započeo u proljeće 2023. godine kao suradnja Vatrogasne zajednice OBŽ i Vlade austrijske pokrajine Tirol te je do sada polučio izvanredne rezultate popunjavanja vatrogasnih postrojbi, a ukupna vrijednost donacija na područje OBŽ u jednogodišnjem trajanju je oko 300.000,00 eura – zaključio je Lukić te naglasio kako je Osječko – baranjska županija u svom proračunu za ovu godinu izdvojila oko 400.000 eura za financiranje vatrogasne djelatnosti, međutim – poručio je – to je manje važno u usporedbi s onime što vatrogascima pruža kvalitetna i sigurna oprema.”.

Nakon smotre župan se zadržao u neformalnom razgovoru s nazočnim vatrogascima, među kojima je bio i Marijan Gajski, vatrogasac iz Našica koji je teško stradao u požaru u Dravi International. Potom je održao i sastanak sa zapovjednicima postrojbi koji su vodili tu intervenciju.

Smotri je nazočio i zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin koji je zahvalio svim vatrogascima koji su sudjelovali u izuzetno zahtjevnom gašenju požara u tvrtki Drava International. Kazao je da je i Grad Osijek sudjelovao u nadoknadi troškova i obnovi uništene opreme te naglasio izvrsnu suradnju Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije s Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Osijeka.

Pročitajte još