Uz dokazano kvalitetan rad, udruga Ne-ovisnost sada ima i vlastiti stambeni i uredski objekt

Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost u Osijeku uspješno djeluje već 21 godinu. Svojim aktivnostima pokriva sva područja borbe protiv ovisnosti, od prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije do smanjenja štete, a brine i o zapošljavanju rehabilitiranih ovisnika, odnosno osoba koje su bile ovisne o drogama, alkoholu i kockanju. Svoj rad započeli su otvaranjem savjetovališta za ovisnike i članove njihove obitelji, a danas imaju terapijsku zajednicu, stambenu zajednicu, dnevni boravak i socijalnu zadrugu. Tim udruge čine psihologinja, socijalna radnica, radni terapeut, psihijatar, ekonomistica i rehabilitirani ovisnici koji su završili edukaciju za asistente u terapiji.

Udruga Ne-ovisnost do sada je realizirala više od 70 projekata, a jučer (15. travnja 2024. godine) i službeno je označen završetak najvećeg projekta. Na adresi Ilirska ulica 42 u Osijeku otvoren je objekt za organizirano stanovanje rehabilitiranih ovisnika. Ukupna površina objekta iznosi 650 m2, a ukupna vrijednost EU projekta „Unaprjeđivanje infrastrukture organiziranog stanovanja“ iznosi 1.683.272,43 eura.

Život u stambenoj zajednici odvija se po određenim pravilima

Uz korisnike usluga i zaposlenike Udruge Ne-ovisnost na prigodnoj svečanosti bili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, obnašatelj dužnosti župana Osječko – baranjske županije Mato Lukić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić te drugi uzvanici.

„Nakon četiri godine priveli smo kraju za nas jako veliki projekt. Izgradili smo novi radni prostor za urede naše udruge i dvije stambene jedinice za po osam korisnika, pa je ukupni kapacitet ovog organiziranog stanovanja za rehabilitirane ovisnike 16 osoba. Izuzetno smo ponosni što smo uspjeli privesti ovo kraju i što će uvelike podići kvalitetu i razinu usluge koju pružamo našim korisnicima.” – rekao je Tomislav Mišetić, predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost.

Pojasnio je kako se život u stambenoj zajednici odvija po određenim pravilima. „Postoji kućni red kojeg se svi korisnici moraju pridržavati, a što se tiče samog zaposlenja, udruga je osnovala i socijalnu zadrugu Neos koja se bavi upravo zapošljavanjem rehabilitiranih ovisnika. Tako im daje mogućnost da sa svojih 10 prstiju zarađuju za svoj kruh i da im to bude na neki način odskočna daska i za povratak u svoje socijalne sredine. U stambenoj zajednici se zadržavaju od 6 mjeseci do godinu dana, a tome prethodi intenzivan tretman u terapijskoj zajednici koji traje oko godinu dana, po potrebi i više. U ovom trenutku imamo 34 korisnika u terapijskoj zajednici i 9 korisnika u stambenoj, dakle vrlo brzo ćemo popuniti kapacitete svih 16 mjesta.” – dodao je.

Naglasio je da su sredstva utrošena za kupovinu zemljišta, izgradnju i opremanje objekta, za plaće djelatnika kroz četiri godine trajanja projekta, a nabavljeno je i novo kombi vozilo za potrebe prijevoza korisnika organiziranog stanovanja. Intenzitet potpore je bio 100 posto, što znači da je u cijelosti financiran europskim sredstvima.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je udruzi Neovisnost na ukupnom radu, na već 17 velikih projekata koje su realizirali vlastitim te sredstvima jedinica lokalne i regionalne samouprave, ministarstava i Europske unije. „Tomislav Mišetić radi odličan posao i ima apsolutnu potporu svih nas. Kao što znamo, radi se o ljudima koji su u jednom trenutku skrenuli s puta, ali su smogli dovoljno snage da se vrate nazad i pokušaju biti korisni članovi ove zajednice, i u tomu im treba pomoći. Zato je ova udruga, njeni projekti i sve što čini od velike vrijednosti te će i dalje imati potporu u svom radu. Želim tim mladim ljudima da uspiju preboljeti i pobijediti svoju ovisnost te se vrate nazad kao još korisniji članovi naše zajednice, da nastave živjeti svoj život, a u konačnici i da svjedoče o svom iskustvu mladim ljudima koji će možda upasti u istu zamku kao što su oni u jednom trenutku.” – poručio je Anušić.

Udruga je izašla iz lokalnih i prerasla u nacionalne okvire

„Riječ o zaista hvalevrijednom i velikom projektu vrijednom 1,7 milijuna eura, a u ovom slučaju financijski dio je manje važan. Zato osobite čestitke pripadaju predsjedniku udruge gospodinu Mišetiću i cijelom njegovom stručnom timu na realizaciji projekta. Kao što znamo, Udruga djeluje već 21 godinu, stalno se razvija te su prešli puno više od okvira samog grada Osijeka i Osječko – baranjske županije. Svojim djelovanjem čine zaista dobro djelo u smislu odvikavanja od različitih vrsta ovisnosti, a kako je proces odvikavanja i resocijalizacije dugotrajan proces, vrlo važno je da imaju ovakve uvjete kako bi mogli još bolje raditi. Posebno je dobro što su uz stručni tim u rad s ovisnicima uključeni i educirani bivši ovisnici, što projektu daje dodatnu i višu dimenziju. Županija, naravno, prati i pratit će rad udruge Ne-ovisnost, koja je do sada ostvarila mnoge projekte, a ne sumnjamo da će to činiti i u budućnosti.” – istaknuo je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić također je čestitao Udruzi i njenom predsjedniku na hvalevrijednom projektu koji je u potpunosti financiran europskim novcem. „Udruga je definitivno izašla iz lokalnih i prerasla u nacionalne okvire i na tomu im čestitam. Čestitam im ne samo što se bore u rehabilitaciji ovisnika od svih poruka, nego rade i na prevenciji, posebice djece, što je velika dodana vrijednost našem gradu. Grad Osijek podržava udrugu Ne-ovisnost kroz financiranje na natječaju na koji se javljaju, a tako će biti i u budućnosti. Želim im još puno ovako lijepih i dobrih projekata.” – kazao je Radić.

Voditelj terapijske zajednice Milan Jukić naglasio je kako su dugo čekali i konačno dočekali vlastiti prostor. „Taj prostor donosi puno toga korisnicima, jer mnogi koji završe terapijsku zajednicu su prepušteni sami sebi, nemaju gdje biti, pa će im ova stambena jedinica biti veliki vjetar za budući život. Iz osobnog iskustva mogu reći da je resocijalizacija najbitniji dio programa jer to su ljudi sa stigmom, obilježeni su i nitko im ne daje šansu. Nakon ovoga imaju vjetar u leđa od nas i svojim radom mogu pokazati da se lagano uklapaju u socijalnu sredinu te prihvaćaju sve odgovornosti. Zato je ova zajednica i zamišljena tako da imaju svoje radno vrijeme, prostor, boravak, komociju i u konačnici, ono što je najbitnije, da se osjećaju kao ljudi.” – zaključio je Jukić.

Pročitajte još