Uskrs proslavimo dostojanstveno – Poštujmo mjere i ostanimo doma!

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ obavljeno je ukupno 121 testiranje uzoraka na COVID-19 (95 s područja Osječko – baranjske, a 26 Vukovarsko -s rijemske županije). Od nalaza s područja Osječko – baranjske županije samo jedan je bio pozitivan, i to osoba s prebivalištem u Osijeku. Ukupan broj oboljelih na području županije sada je 103, s time da su ukupno četiri osobe izliječene – objavljeno je danas (10. travnja 2020. godine) nakon redovite sjednice Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 28 osoba oboljelih na virus COVID-19, a na respiratoru su tri pacijenta (jedan pacijent premješten je danas na liječenje u Zagreb). U Općoj županijskoj bolnici Našice i dalje je jedna osoba na liječenju.

 

“Pod mjerom samoizolacije na području županije trenutno je 228 osoba, od kojih su 14 kontakti novooboljele osobe. Broj osoba u samoizolaciji tako je i dalje u padu, što je značajno osobito kada znamo da je prije desetak dana u samoizolaciji bilo više od 1.000 osoba.” – ističe načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović.

 

Policija je obavila 55 provjera osoba u samoizolaciji, i to tri po dojavi građana i 52 samoinicijativno. U četiri slučaja osobe nisu zatečene na prijavljenoj adresi, po dva u Osijeku i Našicama. E-propusnice su provjeravane kod 6.248 osoba, od kojih devet nisu imali taj dokument.

 

“Tijekom dana bit će potpisani sporazumi između jedinica lokalne samouprave prema područjima bivših zajednica općina te će biti upućeni na odobrenje Nacionalnom stožeru, a čim ono stigne počet će njihova primjena. Na taj način omogućit ćemo građanima lakšu opskrbu osnovnim potrebama i nužna kretanja, a ujedno će se pojednostaviti odobravanje propusnica te olakšali rad lokalnih stožera civilne zaštite.” – navodi načelnik Ivanović.

 

Dodaje kako danas radi svih osam zelenih tržnica na području Osječko – baranjske županije. Na najvećoj, osječkoj tržnici, prisutno je čak 80 OPG-ova, a zabilježene su i povremene gužve na ulazu. – Apeliram na građane za oprez i poštivanje propisanih mjera jer borba protiv epidemije nije prošla. Treba izbjegavati svaku mogućnost stvaranja gužvi, pa tako i kod zelenih tržnica. Ne bi bilo dobro da zbog naše nediscipline Nacionalni stožer opet zabrani njihov rad, rekao je.

 

Načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović na kraju je svim žiteljima Osječko -b aranjske županije poželio sretan i blagoslovljen Uskrs. Uskrsne blagdane proslavimo dostojanstveno i držimo se propisanih mjera. Jedino tako možemo spriječiti opasnost kojoj smo izloženi. Ostanimo doma.” – poručio je Ivanović.

Pročitajte još