Unikatne medalje za sudionike Đurđenovačkog malog maratona 2022.

Program proslave Dana Općine Đurđenovac i blagdana sv. Josipa 2022. godine bit će obogaćen povratkom tradicionalnog “ĐURĐENOVAČKOG MALOG MARATONA”, popularne cestovne utrke koja je 80-tih godina plijenila pozornost sportske javnosti okupljajući elitne atletičare i rekreativce sa područja cijele bivše države.

Organizacija same utrke, osme po redu, obuhvatit će natjecanja u nekoliko trkačkih disciplina (polumaraton, utrka građana u duljini 5 km i dječje utrke), dok se u sklopu kompletnog događaja predviđa prigodni kulturno-zabavni program za sve posjetitelje. Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović u skladu s tradicijom već je ranije najavio uključivanje u protokol poznatih trkačkih imena i dolazak brojnih promotora utrke iz svijeta sporta.

No, svakako kao kuriozitet nadolazeće utrke treba navesti činjenicu da će ista imati humanitarni karakter. Naime, dio novčanih sredstava od svake uplaćene startnine organizatori namjeravaju uplatiti kao donaciju  Centru za odgoj i obrazovanje “Tomislav Špoljar” iz Varaždina čiji će učenici – djeca sa teškoćama u razvoju izraditi finišerske medalje.

Na taj način će svi sudionici polumaratona i utrke građana koji stignu do cilja dobiti jedinstvenu uspomenu s ovog događaja – unikatne, ručno izrađene medalje, a učenici Centra aktivno sudjelovati u životu šire društvene zajednice. Medalje sa originalnim logom đurđenovačke utrke, osim što će uistinu biti posebne, bit će napravljene možda nesavršeno, ali baš onako kako je to mogu djeca s poremećajem u razvoju i to je njihova prava vrijednost.

Medalje će biti izrađene od gline u prirodnoj boji, a svako djete je zaduženo za jedan dio izrade. Prvo je na redu valjanje gline, zatim se u nju utiskuje uzorak medalje koji se potom mora izrezati. Medalja se potom obrezuje kako bi rub bio gladak, slijedi izrezivanje rupice kroz koju će se provući vrpca, bojanje i sušenje. Svaka medalja potom ide na pečenje u posebnu peć na temperaturi oko 1000°C, a nakon hlađenja slijedi glaziranje i ponovno pečenje.

Kao dokaz da su djeca s teškoćama sposobni ravnopravno sudjelovati u životu lokalne zajednice organizatori planiraju uključiti i učenike sa posebnim potrebama iz Osnovne škole J. J. Strossmayera iz Đurđenovca na dodjelu finišerskih medalja. Također treba naglasiti da će za pobjednike dječjih utrka biti osigurane jedinstvene drvene medalje koje su djelo volontera, učenika i profesora Srednje škole Josipa Kozarca iz Đurđenovca.

Uz sve gore navedeno, nije potrebno ništa ovome dodati, osim poziva da se odazovete i svojim prisustvom 20. ožujka 2022. uveličate 8. “ĐURĐENOVAČKI MALI MARATON”.

Dakako, ako ste imalo u formi možete u laganom tempu otrčati barem 5 km i sudjelovati u utrci građana koja je prvenstveno namjenjena rekteativcima i na taj način podržati lijepo osmišljeni humanitarni projekt, naravno, uz prethodnu prijavu na sljedećoj poveznici: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/1506.

Prijave su još uvijek otvorene!

Stric pivo

Pročitajte još