Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem jačanja svijesti o važnosti sustavnog ulaganja u djecu u okviru odgovornog društvenog poslovanja poduzeća u Hrvatskoj.

„Zadaća je države i nas odraslih da omogućimo djeci i adolescentima najbolje moguće uvjete za odrastanje i ispunjenje svih dječjih prava. UNICEF u Hrvatskoj ima jedinstveni mandat da u suradnji s partnerima kreira dugoročne i sustavne promjene u korist djece. A znamo da se važne promjene ne događaju preko noći. Potrebni su vrijeme, ustrajnost, neumoran rad i suradnja s partnerima te kontinuirano ulaganje u programe za najmlađe kako bismo vidjeli rezultate.” – poručila je Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, dodajući kako se programske aktivnosti UNICEF-a najvećim dijelom financiraju dobrovoljnim donacijama građana te javnog, poslovnog i privatnog sektora.

Panelisti su iznijeli svoja iskustva, motivaciju i primjere dobrih praksi ostvarenih kroz suradnju s UNICEF-om

Zahvaljujući suradnji različitih sektora i korporativnih partnera, ostvaruju se važne promjene za djecu u Hrvatskoj, no usprkos do sada učinjenom, brojna djeca i mladi, osobito oni najranjiviji, još uvijek nemaju neophodne uvjete za ostvarenje svojih punih potencijala. Više od 44 000 djece i mladih u Hrvatskoj suočava se s problemima mentalnog zdravlja, njih 3290 odrasta u alternativnoj skrbi, 16 posto živi u riziku od siromaštva, svaki treći osnovnoškolac živi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom, a samo jedno dijete od osmero male djece s teškoćama u razvoju ima pristup uslugama rane intervencije. Samo zajedno to možemo promijeniti i biti dio pozitivnih promjena za djecu i mlade – jer su ulaganja u djecu i mlade najvažnija ulaganja za bolju budućnost.

U okviru spomenutog događanja predavanje je održao Korado Korlević, astronom, futurolog, učitelj i pokretač Zvjezdarnice Višnjan. Predavanjem „Kome pripada budućnost” upozorio je na trendove u znanosti, tehnologiji, društvu i obrazovanju, a koristeći se teorijom budućnosti kroz „ključanice kaosa”, potaknuo je sudionike na aktivno sudjelovanje i razmišljanje o tome koja je naša uloga u kreiranju i odabiru poželjnih budućnosti te što možemo učiniti za generacije koje dolaze.

Među okupljenima bili su predstavnici poduzeća iz raznih industrija, kao što su telekomunikacije, financije, maloprodaja, turizam, zdravstvo i mnoge druge.

Panel-rasprava „Ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost” okupila je članove Savjetodavnog odbora za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje. Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Marija Miholjek, voditeljica i novinarka Nove TV, prof. dr. sc. Mislav Ante Omazić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz moderatoricu dr. sc. Mirjanu Matešić, direktoricu Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, poveli su raspravu o tome zašto je ulaganje u djecu danas ulaganje u bolju budućnost za sve. Govorili su o tome koliko je važno osvijestiti činjenicu da se kroz odgovorno poslovno ponašanje prema djeci te kroz sustavno i održivo ulaganje u djecu neposredno sudjeluje u kreiranju budućnosti. Panelisti su iznijeli svoja iskustva, motivaciju i primjere dobrih praksi ostvarenih kroz suradnju s UNICEF-om na poticanju odgovornog poslovnog ponašanja prema djeci i ulaganja u djecu.

Događanje je završilo „blic-razgovorom” moderatora Ivana Vukušića i Tanje Radočaj, bivše predstojnice UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj, Bugarskoj, Armeniji i Bjelorusiji. U organizacijama Ujedinjenih naroda provela je tri desetljeća, a ovom prilikom poručila je kako svi zajedno imamo još mnogo posla te kako samo udruženim radom i dugoročnim ulaganjima možemo postići održive promjene. Poziv na ovo događanje ujedno je bio i poziv Ureda UNICEF-a za Hrvatsku na suradnju za postizanje dugoročnih, održivih, sustavnih, smislenih i sigurnih ulaganja u djecu – onih koja donose rezultate i omogućuju nam da kreiramo budućnost kakvu priželjkujemo.

Pročitajte još