Ukrao novac i nakit iz kuće

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u subotu, 15. siječnja, u večernjim satima, u Podravskim Podgajcima, nepoznati počinitelj nezamijećeno je ušao u obiteljsku kuću, vlasništvo 71-godišnjeg hrvatskog državljanina i ukrao novac, nakit i zidnu sliku. Vlasniku je počinjena materijalna šteta više od 10000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja intenzivno traganje za nepoznatim počiniteljem.

Iskustva policija govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Pazite što objavljujete na društvenim mrežama.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite ih u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

Policija zaplijenila više od 170 kilograma duhana

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 43-godišnjakinja, 32-godišnji i 24-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo Nedozvoljena trgovina. Jučer, 16. siječnja, temeljem naloga suda, obavljene su pretrage više osobnih vozila, domova i drugih prostorija s područja Osijeka i Baranje, kojom prilikom su policijski službenici pronašli i oduzeli više od 170 kilograma duhana, bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, namijenjenog za daljnju prodaju. Nadležnom državnom odvjetništvu protiv troje počinitelja policija podnosi kaznenu prijavu.

Provalio u trgovinu

Jučer, pod okriljem noći, u Belom Manastiru, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu iz koje je ukrao novac i mobitel. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta oko 1500 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Prometne nesreće i alkoholizirani vozači u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirali smo 6 prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka evidentirali smo 5, a na području Đakova jednu prometnu nesreću.

U razdoblju od 14. do 16. siječnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu je zaustavljeno 19 vozača, od kojih 16 vozača osobnog automobila, 2 vozača bicikla i vozač mopeda, a koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi te se 1 vozač osobnog automobila odbio alkotestirati. Evidentirana su još 223 prekršaja od kojih: 108 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 30 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom i 51 ostali prekršaji.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 14. siječnja, u 23,10 sati, na graničnom prijelazu u Donjem Miholjcu, gdje je u prometu zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 24-godišnji hrvatski državljanin iz Zvonimirovca. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,59 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 20,25 sati, u Osijeku, u Ulici Sv. L. B. Mandića, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila 66-godišnji hrvatski državljanin iz Briješća je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,21 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U subotu, 15. siječnja, u 2,45 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je prije stjecanja prava na upravljanje, upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozač je unazad 3 godine 2 puta pravomoćno presuđen za upravljanje motornim vozilima prije stjecanja prava na upravljanje te je uhićen i privremeno mu je oduzeto vozilo sa kojim je upravljao. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U 6 sati, u Aljmašu, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teško tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila 21-godišnji hrvatski državljanin iz Laslova, je zbog neprilagođene brzine sletio s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,05 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

Jučer, 16. siječnja, u 15,25 sati, u Kućancima, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozač osobnog automobila 38-godišnji hrvatski državljanin iz Šljivoševaca je zbog nepropisnog kretanja vozilom po kolniku udario u vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,06 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 16300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

Pročitajte još