Učenici SŠ “Isidora Kršnjavoga” Našice pripremaju se za odlazak na stručnu praksu u Portugal i Španjolsku

skola1
skola1
Učenici strukovnih zanimanja (smjer kuhar i tehničar za elektrotehniku) našičke srednje škole pohađat će stručnu praksu u tvrtkama u Portugalu i Španjolskoj kroz projektne aktivnosti u sklopu Programa Erasmus+ 2017./2018.

Škola nositelj projekta u Programu Erasmus+ za Ključnu aktivnost 1 iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja je Srednja Škola Isidora Kršnjavoga Našice. Partneri na projektu su španjolska i portugalska organizacija M.E.P. Europrojects Granada i Bragamob. Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU, u iznosu od 61.156,00 EUR.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEPlanirane projektne aktivnosti (pisanje projektnog prijedloga, kulturološke, jezične i stručne pripreme, mobilnost, diseminacija te evaluacija) doprinose povećanju stručnih kompetencija učenika strukovnih zanimanja, ali i doprinose jačanju organizacijskih i upravljačkih kompetencija ustanove te unaprjeđuju kvalitetu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Tijekom dvotjednog stručnog osposobljavanja u obliku odrađivanja stručne prakse, učenicima će biti pružena mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina kroz primjenu novih i suvremenijih oblika metoda rada, stjecanje novih i usavršavanje već stečenih znanja i vještina, upoznavanje s radnom praksom u Španjolskoj i Portugalu, unaprjeđenje jezičnih kompetencija te edukacija iz područja međukulturalnosti, građanstva i tolerancije različitosti.

U portugalski grad Bragu, odlazi 12 učenika smjer tehničar za elektroniku i 5 kuhara, profesori u pratnji: Barbara Bošnjak i Josip Brkić. U španjolski grad Gradanu odlazi 10 učenika (5 tehničara za elektroniku i 5 kuhara). Profesor u pratnji Goran Knežević.

Kako bi stekli iskustvo inozemne stručne prakse i slijedom toga unaprijedili stručne kompetencije razmjenjujući znanja i iskustva sa stručnim kadrovima u Portugalu i Španjolskoj, bit će realizirana mobilnost 27 učenika trećih i četvrtih razreda spomenutih struka. Sudionici mobilnosti bit će smješteni u španjolskom gradu Granadi te portugalskom gradu Bragi.

Učenicima su dodijeljeni mentori koji će ih upoznati s poslovanjem tvrtke u kojoj će odrađivati svoju praksu te ih poučiti specifičnim znanjima, novim i suvremenijim metodama rada koje nemaju prilike naučiti tijekom svog školovanja u RH. Mobilnost će biti realizirana tijekom veljače (2. 2. – 17. 2. 2018., a prethodile su joj pripremne aktivnosti: jezične, kulturološke, pedagoške i stručne.

Nakon završene mobilnosti učenici će dobiti certifikat, odnosno Europass koji će im služi kao dokaz odrađene inozemne prakse i koji je priznat kao uvjerenje kojim se dokazuje i vrednuje posjedovanje stručnih kompetencija, priznatih u svim zemljama EU.

Kroz ove mobilnosti učenici će unaprijediti svoje stručne, jezične i socijalne kompetencije koje će moći iskoristiti u svrhu bolje konkurentnosti na tržištu rada ili u svrhu nastavka školovanja.

Profesori odgovorni za provedbu projektnih aktivnosti su Barbara Bošnjak, Josip Brkić, Goran Knežević i Sanja Kurucić.

 

bricks2016

Pročitajte još

Učitavanje...