Učenice OŠ kralja Tomislava Našice plasirale se na Državnu smotru u pripovijedanju

Učenice OŠ kralja Tomislava Našice Ema Knežić i Marija Bogdanić iz 6. b sudjelovale su u petak, 24. ožujka 2023. na 5. Državnoj (pred)smotri u pripovijedanju djece i mladih u Josipovcu. Mentorice su nastavnica Branka Turza i stručna suradnica knjižničarka Ivana Ostrički.

Kreativni studio Logos iz Varaždina, udruga za promicanje usmenoga pripovijedanja i popularizaciju znanosti, kao pokretač i organizator ovih aktivnosti, ističe da je cilj Smotre njegovati tradicijsku baštinu te kulturu govorenja i slušanja pomoću pripovijedanja (storytelling). Za sudjelovanje je potrebno pripremiti pripovijedanje vlastite, autorske ili narodne bajke ili priče u trajanju do najviše pet minuta. Ovogodišnja je motivirajuća, ali i ne obvezna, tema smotre Zajedno možemo sve!

Ove godine prvi su put organizirane i predsmotre u Josipovcu, Velikoj Gorici, Samoboru, Koprivnici, Dubrovniku, Zadru, Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu. Predsmotru u Josipovcu organizirali su Kreativni studio Logos iz Varaždina i Udruga Josipovac iz Josipovca, a sudjelovala su djeca iz Koške, Vukovara, Višnjevca, Josipovca i Našica. Ovo je bio prvi događaj u Slavoniji na kojem smo imali priliku pogledati i poslušati mlade pripovjedače. Povjerenstvo su činile umirovljena nastavnica hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka Anđelka Rukavina iz Đakova, prof. hrvatskoga jezika i književnosti i knjižničarka Dubravka Payerl iz Osijeka te prof. hrvatskoga jezika i književnosti i majstorica pripovjedačica Ivana Antolović iz Josipovca. Podršku u pripremi i provedbi ove aktivnosti dali su volonteri Udruge Josipovac Mirko Sabađija, Ivan Šašvari i Mislav Antolović.

Odlične reference za nastavak

Učenica Ema je pripovijedala francusku narodnu priču Crni mačić, a Marija kinesku narodnu priču Zečji dar, koje govore o važnosti dobrote, snazi zajedništva, prijateljstva, međusobnog pomaganja i vrijednosti svakog pojedinca za društvo. Stručno povjerenstvo pohvalilo je Eminu i Marijinu izražajnost, sceničnost u prostoru, pravilnu uporabu vrednota govorenog jezika i geste kojima su slikovito dočarale priče. Zasluženo će sudjelovati na 5. Državnoj smotri 25. travnja u Varaždinu!

 

Pročitajte još