U tijeku izmještanje Zavičajnog muzeja Našice u nove prostore

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAMEU Našicama je krenuo jedan od najvećih projekata na ovom području, projekt obnove kulturne baštine. Projekt obuhvaća sve važne kulturne objekte u gradu te će uz uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana, Trga Isidora Kršnjavoga, Gregerove vile, obuhvatiti i vanjsku i unutarnju obnovu Velikog i Malog dvorca Pejačević. Za otprilike tri godine grad bi trebao biti potpuno obnovljen, u infrastrukturnom, ali i u kulturno baštinskom smislu.

Prije početka radova, zbog zahvata koji će se vršiti, neće biti moguće ostati u prostoru Velikog dvorca pa se iz njega moraju iseliti svi njegovi korisnici. Od četvero postojećih korisnika dvorca, Zavičajni muzej Našice zauzima najveći dio dvorca i privremeno će morati dislocirati cjelokupnu muzejsku građu i dokumentaciju.

Ravnateljicu muzeja Silviju Lučevnjak i djelatnicu Melitu Mihaljević zatekli smo u prostoru dodijeljenom privremeno na korištenje dok traje veliki posao obnove dvorca Pejačević. “Dobili smo jedan lijepi prostor od Grada Našica, prostor u vlasništvu našeg grada u Ulici Vatroslava Lisinskog. Zavičajni muzej Našice se unazad dva mjeseca nalazi na dva različita mjesta. Na starom mjestu u dvorcu Pejačević gdje se rade revizije zbirki, pregledava materijal te vrše poslovi inventarizacije i reinventarizacije. Predmeti se zatim pakiraju i postepeno sele u novi prostor.” – kazuje ravnateljica Lučevnjak i dodaje kako će u iduće tri godine biti na 3 lokacije jer će nekoliko ureda biti premješteno i u zgradu Gradske uprave.

U novom prostoru trenutačno se događaju velike promjene. Kako navodi ravnateljica muzeja, taj prostor je bio potpuno prazan kad su ušli u njega. Muzealci ne prenose samo građu, nego prenose i kompletnu čuvaoničku opremu, ormare, police, ladičare. “Sve se mora demontirati u prostoru dvorca Pejačević, prenijeti na ovu novu lokaciju i ovdje ponovno montirati. Moramo na najbolji mogući način iskoristiti ovaj prostor. Nakon toga uslijedit će prijenos građe.” – objašnjava Lučevnak i kazuje kako napreduju relativno polako jer je muzejska građa vrlo osjetljiva, a uz to se radi i stručni dio revizije građe.

Kako saznajemo, u novi prostor preneseno je otprilike četvrtina građe. Muzej broji oko 12 tisuća obrađenih muzejskih predmeta, a tijekom revizije će se taj broj povećati jer ima nešto i neinventarizirane građe pa se sada i ti procesi ubrzavaju. Kako navodi Lučevnjak, bili su primorani obustaviti posjete u stalni postav Muzeja jer se trenutno pakiraju i transportiraju i predmeti stalnog postava, tako da Muzej ne prima više posjetitelje. No, naglašava kako ih se i dalje može kontaktirati putem telefona ili internetskih medija ukoliko netko ima potrebe za uvidom u građu ili posudbom predmeta.

“U ove tri godine intenzivnije ćemo se posvetiti sređivanju situacije u našim zbirkama. Tako da po povratku u obnovljeni dvorac Pejačević imamo kompletno sređenu situaciju zbirki. To je jedan veliki posao koji se sada radi, malo dalje od očiju javnosti.” – izjavila je ravnateljica i nadodaje kako ne znaju još točan trenutak kad će morati izaći kompletno iz dvorca Pejačević. No, ističe kako su krenuli na vrijeme te vjeruje kako će kroz nekoliko idućih mjeseci uspjeti završiti taj veliki i naporan dio transporta predmeta u ovaj novi prostor.

Pročitajte još

Učitavanje...