U Pleternici otvoren Muzej bećarca

Bećarac je jedan od najljepših simbola Slavonije, Baranje i Srijema. I puno više od simbola. Prije 12 godina uvršten je i na listu nematerijalne baštine UNESCO-a, a od jučer (17. veljače 2023. godine) u Pleternici postoji i muzej sa zapisima 400 bećaraca, 50 video snimaka, više od 200 ilustracija i fotografija te 200 originalnih muzejskih predmeta posvećenih ovom jedinstvenom glazbenom izričaju. Muzej je podijeljen u pet odjeljaka na ukupnoj površini od 1.000 četvornih metara, dakako u zgradi koja je namjenski projektirana upravo za potrebe takvog muzejskog postava.

Interpretacijski centar Muzeja bećarca u Pleternici jučer je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Naglasio je značaj Projekta Slavonija, Baranja i Srijem te da je od 2016. godine fokus i prioritet Vlade i svih resora da se zajednički pomogne dignuti Slavonija i u njoj učini ono što nije u godinama prije, a čime se htjelo i pokazati koliko je važno da se Slavonija razvija, da se u nju ulaže, da se kreiraju radna mjesta i mladi ostaju na svojoj zemlji.

Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema

Pleternica je tako dobila Muzej bećarca, a već je ima izgrađen Trg bećarca. Inače, Projekt Svijet graševine, ukupne vrijednosti 8,7 milijuna eura, od čega su 7,4 milijuna eura bespovratna sredstva, objedinjuje Spahijski podrum u Pakracu, izgradnju i opremanje Interpretacijskog centra Muzeja bećarca u Pleternici i brendiranje.

U ime Osječko – baranjske županije na svečanosti je nazočio zamjenik župana Josip Miletić.

„Ovaj veliki projekt za naš mali grad živi je dokaz kako se zajedništvom zaista mogu pomicati planine. Ovaj prostor je zajedništvo Slavonije, Baranje i Srijema, on prezentira ono najbolje od nas, baštini naše pretke i obvezuje naše nasljednike.” – poručila je gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Pročitajte još