U Osječko – baranjskoj županiji nastaje trećina sjemenarske proizvodnje RH

Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu danas (28. studenoga 2023. godine) na prigodnoj je svečanosti u Hotelu Osijeku obilježio 25 godina uspješnog djelovanja. Centar je osnovan 1998. godine, odmah sa sjedištem u Osijeku, a kao nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje svih poslova iz područja sjemenarstva i rasadničarstva. Centar je danas jedan od najrazvijenijih takvih institucija u regiji i u samom je vrhu u Europskoj uniji. Zapošljava 42 stalna djelatnika, oko 15 sezonaca te surađuje sa 75 nadzornika na terenu.

„Centar je osnovan sa ciljem uređivanja tržišta na području sjemenarstva te po uzoru na razvijene europske zemlje. Svih ovih godina uspješno poslujemo i razvijamo se, a ostvarili smo kontakte sa svim relevantnim međunarodnim institucijama, pa i OECD-om. Danas je sjemenarstvo jedan od najprofitabilnijih sektora poljoprivrede te smo samodostatni u sjemenskoj proizvodnji u nekoliko sorti u Republici Hrvatskoj.” – istaknula je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana OBŽ Mato Lukić čestitao je djelatnicima Centra njihov veliki jubilej.”Zaista smo sretni što ovakav centar postoji na području istoka Hrvatske, i to upravo u našoj županiji. Kao što je poznato, pet slavonskih županija proizvodi gotovo 90 posto sjemena u Hrvatskoj, a jedna trećina cjelokupne sjemenarske proizvodnje dolazi iz Osječko – baranjske županije, što je velika vrijednost. Unazad nekoliko godina HAPIH i OBŽ imaju izvrsnu suradnju, i kroz Stožer civilne zaštite po pitanju aktualne afričke svinjske kuge, kao i svih analiza nakon požara u tvrtki Drava International, ali i drugih njihovih aktivnosti. Županija će im i dalje stajati na raspolaganju te očekujemo nastavak uspješne suradnje.” – poručio je Lukić.

Zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković je čestitala vrijedan jubilej te naglasila važnost Centra za Grad Osijek, kao i za razvoj poljoprivrede cijele Hrvatske.

Pročitajte još