U Osijeku se prigodno obilježava Dan narcisa – dan borbe protiv raka dojke

Dan narcisa humanitarna i javnozdravstvena akcija koju je pokrenula Hrvatska liga protiv raka, već desetljećima poznata našim sugrađanima, obilježava se tradicionalno prve subote proljeća. Narcise simbol proljeća, života i nade, u našoj zemlji su uvelike prepoznatljive i kao simbol dana koji je namijenjen jačanju svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke kao i podrške svim onim ženama koje su od raka dojke oboljele. Obilježavanjem ovog dana potičemo na razmišljanje i djelovanje u svezi preventivnih pregleda i na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju kao najvećem bogatstvu svake osobe. Toga se dana prodaju i poklanjaju narcise, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala

Ove godine Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci, Gradska liga protiv raka Osijek i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji sa KBC Osijek, DZ Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom Osijek, ILCO-Osijek, IK Javor Osijek, CroMSIC Osijek, Studentska sekcija za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, Lions klub Gea, predstavnicima Grada i Županije priređuju tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati 25. ožujka 2023. godine na Trgu Ante Starčevića od 10 do 13 sati prigodnom prodajom i podjelom cvijeta narcisa i edukativnih materijala. Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ poziva zainteresirane građane i ovoga puta da se pridruže aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ i osjete blagodati tjelesne aktivnosti hodanja i vježbanja u prirodi u ugodnom i sigurnom okruženju pod vodstvom stručne osobe, a čije su redovite polaznice članice Mammae kluba Osijek koje zajedno sa brojnim sugrađanima svake subote kroz aktivnost hodanja u prirodi i na svježem zraku održavaju i poboljšavaju svoje zdravstveno stanje, ali i smanjuju rizik od razvoja bolesti te promiču hodanje kao najjednostavniju zdravu naviku našim sugrađanima s ciljem unaprjeđenja cjelokupnog zdravlja.

8. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 

Istodobno koriste prigodu kako bi obavijestili naše sugrađane kako 21. ožujka 2023. godine započinje 8. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koji će trajati 2023-2025. godine. Pozivaju se žene u dobi 50-69 godina, rođene 1954-1973. Žene će kao i svih ovih godina dobiti na kućni adresu kuvertu s pozivnim pismom na besplatnu mamografiju, kupovnicom i edukativnom brošurom. Ovaj program probira je namijenjen osobama koje nemaju znakova (simptoma) bolesti. Ukoliko sugrađanke imaju bilo kakvo pitanje o ovom programu, a navedenih su godišta, mogu nazvati besplatni broj telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 0800 200 158 (ponedjeljak-petak; 07 – 15 sati) i dobiti sve potrebite informacije.

Pozivamo da nam se pridružite i podržite, a na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana! Nikada ne smijemo zaboraviti da je rak izlječiv, ukoliko se otkrije na vrijeme!

Subota 25. ožujka 2023. godine; Trg Ante Starčevića od 10.00 – 13.00 sati

Foto: Zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije

Pročitajte još