U Osijeku obilježen Jom Hašoa – Dan sjećanja na žrtve Holokausta

U Osijeku su danas (6. svibnja 2024. godine) u povodu Jom Hašoe – Dana sjećanja na žrtve Holokausta i junaštvo židovskog naroda u Varšavskom getu 1943. godine položeni vijenci i upaljene svijeće u Parku Oscara Nemona podno spomenika “Majka i dijete”.

Počast za 6 milijuna stradalih odala su izaslanstva Židovske općine Osijek, Osječko – baranjske županije, Grada Osijeka, Grada Belišća te UHDDR-a Sveti Rok Osijek.

Važno je kroz povijest učiti da se takvi zločini više nikada ne ponove

Predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš, rekao je kako je unatoč sve većoj pojavi antisemitizma koji se ubrzano širi Europom, ozračje u Osijeku dobro. „Naš grad nije doživio nikakve incidente ili prijetnje i nadamo se da će tako i ostati. Trenutačna događanja u svijetu pokazuju nam da nikada nije dovoljno ovakvih događanja i obilježavanja kojima ćemo prenositi poruke mira. Antisemitizam je samo promijenio ruho i umjesto s desnice dolazi nam s ljevice, ali načelno se radi o istoj pojavi. Sve što mi možemo pokazati je da u našem gradu tomu nema mjesta što je i vidljivo. Iz Osijeka šaljemo poruku – Nikad više!” – zaključio je Lajoš.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić istaknuo je kako se danas prisjećamo svih žrtava Drugog svjetskog rata, ali i brojnih poginulih u Domovinskome ratu. „Važno je kroz povijest učiti da se takvi zločini više nikada ne ponove i da budućim generacijama ostavimo mir. Ono što vidimo i danas u globalno političkom smislu dosta nestabilnosti u čitavom svijetu tako da su ovakve poruke iznimno važne za buduće generacije.” – poručio je Miletić.

U ime Grada Osijeka vijenac je položila zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković. „Nadamo se da se takvi zločini više neće ponavljati i na nama je da prenosimo poruke mira, prijateljstva, poštovanja i ljubavi prema svim nacijama, vjerama i svim ljudima drukčije vjeroispovijesti od naše. Grad Osijek je multikulturalan grad koji ima najveći broj nacionalnih manjina u Hrvatskoj i želimo da se svi osjećaju dobrodošli u našem gradu.” – kazala je Crnković.

Pročitajte još