U OŠ Dalj održana Završna konferencija projekta KOZMOS

U OŠ Dalj u Dalju održana je danas (19. travnja 2024. godine) Završna konferencija projekta KOZMOS – Kvalitetno obrazovanje za modernu osnovnu školu. Prijavitelj je projekta vrijednog 517.207,88 eura OŠ Dalj, a vrijeme provedbe projekta je od 01.08.2022. do 30.04.2024. u čemu su sudjelovali i projektni partneri: Poduzetnički razvojni centar Općine Erdut, Centar Milutin Milanković, Nansen dijalog centar, Veverec 91 d.o.o. – Park znanosti, Nansen Academy (Nansenskolen), Lillehammer, Norveška.

Završnoj konferenciji nazočili su i veleposlanik Kraljevine Norveške u RH Nj. E. Arne Sannes Bjørnstad, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić te predstavnik Nansen akademije iz Norveške Steinar Bryn.

Ovo je dobar primjer projekta koji je prije svega posvećen mladima

Tom je prigodom ravnateljica OŠ Dalj Zrinka Vučinić rekla kako je ponosna da je upravo njihova škola jedna od 15 škola u Hrvatskoj kojoj je Odlukom o financiranju u sklopu poziva Jačanje STEM vještina i razvoj regionalnih znanstvenih centara u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju odobren ovaj značajan projekt. „Kroz jačanje STEM vještina učitelja i učenika te modernizacijom i opremanjem infrastrukture škole unaprijedili smo kapacitete naše škole, ali i pripremili sve naše sadašnje i buduće učenike da djeluju i napreduju u visokotehnološkom društvu 21. stoljeća. Ulaganje u naše učenike, ulaganje je u budućnost koje će doprinijeti razvoju društva. U školi smo opremili kabinete za tehničku kulturu, kemiju, biologiju, fiziku i matematiku, a za učionice razredne nastave nabavljena je različita didaktička STEM oprema. Također, nabavljena je i specijalizirana STEM oprema, 3d pisači, dronovi, IT oprema, računala i prijenosna računala, snimači zvuka i ostalo. Dio specijaliziranih učionica opremljen je i novim namještajem, a jedna od aktivnosti bila je i uspostava STEM učionice na otvorenom.” – rekla je Vučinić.

Nazočne je pozdravio te sudionicima na projektu čestitao i veleposlanik Kraljevine Norveške u RH Nj. E. Arne Sannes Bjørnstad „Ovo je dobar primjer projekta koji je prije svega posvećen mladima i budućnosti te zajedničkoj suradnji bez obzira na podrijetlo. Budućnost bilo koje zajednice ovisi o mladima koji će tu budućnost baštiniti, njihovu znanju i obrazovanju.” – rekao je veleposlanik.

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Josip Miletić zahvalio je norveškom Veleposlanstvu, Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova i Vladi RH što su prepoznali projekte koji će talentiranu djecu osnažiti da kvalitetnije razvijaju svoje talente. „Od velikoga je značaja da smo našu djecu koja su posebno talentirana uključili u ovakva istraživanja o svemiru i u idućem ćemo se razdoblju potruditi da se za darovitu i visokomotiviranu djecu održavaju ovakvi projekti.” – poručio je Miletić te pohvalio razmjenu iskustava škola dviju različitih zemalja koja je izuzetno važna.

Inače, kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. i Državni proračun Republike Hrvatske u osnovnim školama na području Osječko – baranjske županije ostvareno je ukupno 5 STEM projekata vrijednih 4.090.468,92 eura.

Pročitajte još