U Našicama otvoren jedinstven Pedagoški šumski centar „Šumski radoznalci”

Danas, 20. travnja, u srcu prirode, točnije na adresi Nedjeljka Hlevnjaka, 1. odvojak 18, Našice su postale domaćin Pedagoškog šumskog centra „Šumski radoznalci”. Ovaj centar predstavlja prvi takav objekt na prostoru Hrvatske koji se specijalizira za provođenje autorskih programa šumske pedagogije namijenjenih djeci od 3 do 11 godina.

Koncipiran je kao mjesto koje pruža obiteljima i djeci priliku da se na kreativan i zanimljiv način povežu s prirodom. Ovdje djeca neće samo sjediti, već će iskustveno učiti kroz igru, istraživanje te sudjelovanje u timskim izazovima, uvijek u pokretu i u aktivnostima na otvorenom.

Svaki program se sastoji od različitih pedagoških radionica koje su metodički osmišljene

Osnivačica i kreativni um iza ovog centra je Nina Erdeš Babić, mlada znanstvenica i pedagoginja. Njena vizija je stvoriti prostor u kojem će djeca otkrivati čari prirode kroz različite aktivnosti. Prema riječima same osnivačice, Centar nudi bogat spektar aktivnosti.

„Danas smo s ponosom otvorili Pedagoški šumski centar „Šumski radoznalci”, prvi takav centar na prostoru Hrvatske čiji je osnovni cilj poticanje djece da što više vremena provode u prirodi, istražujući u pokretu. Naši programi, poput „Šumskog vrtlarka” za djecu od 3 do 5 godina, „Šumskog školarka” za djecu od 6 do 8 godina i „Šumskog radoznalka” za djecu od 9 do 11 godina proizašli su iz spoznaje da su djeca sve manje aktivna, pretežito vezana uz sjedenje i digitalne uređaje. Napominjem kako se svaki program sastoji od različitih pedagoških radionica koje su metodički osmišljene, a njima želimo djecu vratiti prirodi, okružiti ih zelenilom i potaknuti ih na istraživanje. Izuzetno sam zadovoljna odazivom – roditelji i djeca su oduševljeni, sudjeluju u svim aktivnostima, a ovo je tek početak.

Planiramo mnogo zanimljivih aktivnosti kako za djecu, tako i za roditelje našeg kraja, ali i šire. Programi su raspoređeni tijekom cijelog tjedna, a posebno se radujemo „Šumskog rođendanku”, gdje će djeca moći proslaviti svoj dan u prirodi. I na kraju bih istaknula kako ovo nije samo prostor za učenje, već mjesto gdje će se tkati sjećanja i graditi trajna ljubav prema prirodi.” – zaključila je Erdeš Babić. A galeriju fotografija možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte još