Turiste iz Kanade s Jadrana preusmjeriti i u Slavoniju i Baranju

16 - Kanada-1.jpg

16 - Kanada-1.jpg

Velika prostorna udaljenost dijelom ograničava suradnju Hrvatske i Kanade, no potencijali za snažniju vanjskotrgovinsku razmjenu postoje, osobito ako se pravilno postave prioriteti. Upravo naglašavanjem prioriteta Osječko – baranjske županije (poljoprivreda, kontinentalni turizam i IT sektor) počeo je razgovor župana Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića s veleposlanikom Kanade u Republici Hrvatskoj NJ.E. Danielom Maksymiukom, koji je jučer, 15. svibnja 2018. godine, bio u nastupnom posjetu u Osijeku.

16 - Kanada-4.jpg

– S veleposlanikom Kanade razgovarao sam još dok sam bio saborski zastupnik, a sada smo dogovarali konkretne oblike suradnje, osobito u svjetlu sporazuma o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Kanade koji je prošle godine ratificirala Hrvatska te otvaranju oba tržišta za razmjenu proizvoda i usluga. Dogovorili smo da se krajem ljeta u Osijeku održi konferencija na kojoj će se predstaviti ciljani investitori. Osim toga, značajno je i da dio od 150.000 turista iz Kanade ne odlazi samo na Jadransko more nego se dio preusmjeri i na naše područje – rekao je župan Ivan Anušić, a spremnost za suradnju, pa tako i organiziranje konferencije iskazao je i gradonačelnik Vrkić.

Robna razmjena gospodarstva Osječko – baranjske županije s Kanadom nije na zavidnoj razini. U 2017. godini ostvarena je u vrijednosti od 734.000,00 kuna (što je bilo 50 % manje nego u 2016. godini), s time da je izvoz iznosio je 218.000,00 kuna, a uvoz iz Kanade 516.000,00 kuna. Ostvaren je negativan saldo od 300.000,00 kuna. Najbolja suradnja bila je 2014. godine kada je vanjskotrgovinska razmjena iznosila 3,4 milijuna kuna. Hrvatska je s Kanadom u 2017. godini ostvarila ukupnu robnu razmjenu u vrijednosti od 494 milijuna kuna, no ostvaren je negativan saldo razmjene od 252 milijuna kuna. S druge strane, veće mogućnosti suradnje vide se i u 300.000 Kanađana hrvatskog podrijetla od kojih oko 50 iskazuje interes za ulaganje u Hrvatsku. Istovremeno, od ukupno 350.000 prošlogodišnjih useljenika u Kanadu samo 50-ak su Hrvati.

Takvi podaci mogu se mijenjati ovakvim susretima, a osobito organiziranjem kanadsko – hrvatske konferencije za investitore u Osijeku. Župan Anušić je iskazao zanimanje za susret s predstavnicima kanadske naftne kompanije Vermilion Energy koji upravo obavljaju seizmička mjerenja u cilju istraživanja nafte i plina na području Slavonije i Baranje. Na sastanku su navedeni i primjeri suradnje na području kulture te najavljeno da će stručnjaci iz Kanade uskoro posjetiti Ministarstvo branitelja i razgovarati o problemima braniteljske populacije.

Pročitajte još