Treće muzejske priče uz Josipa Dundovića

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice o svom životu i radu na trećim „Muzejskim pričama” govorio je Josip Dundović, uz moderatoricu ravnateljicu muzeja Silviju Lučevnjak. Josip Dundović svestrani je umirovljenik koji je najveći dio svog života posvetio šumarstvu, zaštiti okoliša, znanstveno – istraživačkom radu, novim tehnologijama te izgradnji šumskih prometnica.

Na ovim pričama okupljenima je govorio o svom radu kao upravitelj u Našicama i Koški, a osim toga bio je i direktor Hrvatskih šuma s najduljim stažom. Josip je kroz svoj radni vijek bio i predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, voditelj Grupacije za biomasu i bioplin te Grupacije za biomasu Zajednice obnovljivih izvora energije HGK-a, zatim predsjednik Sekcije Hrvatske udruge za biomasu Hrvatskog šumarskog društva te urednik brojnih knjiga i časopisa o šumarstvu.

Josip Dundović za svoj aktivni rad i djelovanje za društvo dobio je i niz nagrada, priznanja i odličja, prvo važno dodijelio mu je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, odlikovanje Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, nakon kojeg je slijedilo visoko bavarsko odličje Bavarski lav od bavarskog ministra poljoprivrede i šumarstva Josefa Müllera. Josip je ujedno i nositelj Povelje za osobit doprinos razvoju i promicanju šumarske struke u Republici Hrvatskoj, a 2014. godine primio je Nagradu Grada Našica za životno djelo.

Kao što je i do sada bila praksa, ali i cilj „Muzejskih priča” i ovaj je gost Zavičajnome muzeju Našice donirao vrijednu građu, tako je muzej u trajno vlasništvo dobio dvije knjige u čijem je Josip bio uredništvu. „Muzejske priče” dio su projekta „Zlatna dob za nove početke” u kojima ravnateljica Silvija Lučevnjak prezentira te razgovara s istančanim Našičanima i njihovim značajnim djelima za ovu okolicu.

Pročitajte još