Torbe prve pomoći vrtićima i osnovnim školama

Hrvatski Crveni križ već treću pedagošku/školsku godinu u suradnji s vrtićima i osnovnim školama u Republici Hrvatskoj provodi program „Sigurnije škole i vrtići“ koji je podržan i odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje. Prethodnih godina u Republici Hrvatskoj dogodilo se nekoliko izvanrednih situacija (potresi, poplave, pandemija COVID-a 19, oluje i sl.), a u budućnosti zbog klimatskih promjena možemo očekivati sve češće ekstremne vremenske uvjete poput poplava, suša, dugotrajnih toplinskih valova, oluja i jakih vjetrova.

Velike nesreće i katastrofe uglavnom nastupaju neočekivano i mogu se dogoditi bilo kada i bilo gdje. Kada se dogode, djeca su među najosjetljivijim i najranjivijim društvenim skupinama. Podizanjem svijesti i širenjem znanja o tome što možemo očekivati i kako se što bolje pripremiti iznimno je važan korak u izgradnji otpornijeg društva na krizne situacije.

Hrvatski Crveni križ unaprjeđuje trenutnu sigurnost u vrtićima i školama

Cilj programa je da djeca kroz radionice i aktivnosti primjerene njihovoj dobi steknu i unaprijede znanja, vještine i kompetencije iz tema prve pomoći, pripreme za izvanredne situacije i psihosocijalne podrške. Podižući spremnost svakog pojedinca na izvanredne situacije, s posebnim naglaskom na djecu i mlade, HCK unaprjeđuje trenutnu sigurnost u vrtićima i školama, ali i gradi otpornije društvo u budućnosti. Do danas u programu je sudjelovalo i ostvarilo pravo na oznaku Naš vrtić je siguran ili Naša škola je sigurna, 292 vrtića i 119 osnovnih škola, a u radionicama i aktivnostima u tri godine sudjelovalo je više od 45 000 djece i 3 500 odgojno – obrazovnih djelatnika.

Vrijednost programa je prepoznala i Hrvatska poštanska banka d.d. koja će vrtićima i osnovnim školama koje se uključe u program i steknu pravo na oznaku Naš vrtić je siguran ili Naša škola je sigurna darovati po jednu torbu prve pomoći. U ovom prigodnom blagdanskom razdoblju podijeljeno je prvih 25 torbi prve pomoći u vrtićima i osnovnim školama diljem Republike Hrvatske. Predstavnik Hrvatske poštanske banke d.d., zamjenik direktora Regionalnog centra za stanovništvo, Ivan Čeh osobno je u dječjem vrtiću Botinec uručio torbu prve pomoći. Dječji vrtić Botinec već treću godinu za redom sudjeluje u provedbi ovog ali i drugih edukativnih programa Hrvatskog Crvenog križa.

„Hrvatska poštanska banka podržala je projekt „Sigurnije škole i vrtići“ kao jedan od važnijih koraka u stvaranju sigurnijeg i otpornijeg društva i zajednice. U suradnji s Hrvatskim Crvenim križem i u predblagdanskom razdoblju nastavljamo kampanju s ciljem unaprjeđenja opće sigurnosti u vrtićima i školama kako bismo zaštitili i osigurali djecu, najranjiviju skupinu društva. Iznimna mi je čast u ime Hrvatske poštanske banke biti dio ovog događaja i uručiti torbu za prvu pomoć dječjem vrtiću Botinec. Provođenjem ovakvih aktivnosti i društveno odgovornih projekta doprinosimo stvaranju uvjeta za bolji život u Hrvatskoj.“ – istaknuo je Čeh.

Ovim putem HCK poziva sve vrtiće i osnovne škole da se pridruže provedbi programa putem registracije na edukativnoj platformi https://sigurnija-djeca.hck.hr/ i provedbom radionica i aktivnosti unaprijede znanja i vještine djece i djelatnika kako bi lokalne zajednice postale još otpornije na izvanredne situacije, ali i na svakodnevne nepredvidljive događaje.

Izvor: HCK

Pročitajte još