Tjestenine Marina – Domaća proizvodnja po tradicionalnoj recepturi

Domaća tjestenina podsjeća na djetinjstvo, baku koja mijesi tijesto, reže ga i suši po cijeloj kući. Takvo sjećanje veže i Marinu Elijaš, novu poduzetnicu, koja je, u ovom slučaju po primjeru svoje mame prepoznala tržišnu priliku. Marinina se mama dugo godina bavila proizvodnjom razne domaće tjestenine, a Marina je uz nju učila i naučila. Tada se sve radilo u obiteljskoj kuhinji, no okus i kvalitetu prepoznao je velik broj kupaca, pa je Marina odlučila početi sa profesionalnom izradom domaće tjestenine, te tržištu ponuditi kvalitetu, ali i kvantitetu.

„Otvaranjem obrta prepoznala sam priliku za razvoj i rad, jer smatram da se ljudi, bez obzira na trenutnu financijsku situaciju u Hrvatskoj, sve više okreću domaćim, provjerenim proizvodima, ujedno i kvalitetnijim.” – rekla nam je nova poduzetnica koja, sama, može dnevno proizvesti značajnu količinu tjestenine, jer posjeduje profesionalnu sušaru, koja svakako skraćuje vremenski tijek pripreme.

Samo dva sastojka – jaja i brašno

Posebnost ove Marinine tjestenine je recept naslijeđen od majke, a čine ga samo dva sastojka jaja i brašno, količine su kaže tajna. Oba sastojka dolaze od lokalnih, certificiranih i provjerenih proizvođača, OPG-ova. To je i temelj svega, razvoj ruralnog lokalnog obrta na razini cijele Hrvatske.

Cilj je velik, kaže Marina, ali dostižan, jer okus i kvaliteta govore sami za sebe. „Sva izrađena tjestenina prošla je kroz brojne analize i baš svaka ima označenu nutritivnu vrijednost.” – kaže obrtnica. „U ponudi trenutno imam 11 vrsta tjestenine, od toga sitnu i krupnu taranu, male i velike krpice, široku tjesteninu, rezance, mlince te tijesto za umake. U planu je u skorijoj budućnosti kreiranje i prodaja još barem 4 ili 5 vrsta tjestenine, integralna, obojana, odnosno sa dodatkom povrća te bezglutenska tjestenina.” – dodaje Marina koja će recept za novu tjesteninu temeljiti na onom od majke, ali sa dodatkom vlastite kreativnosti.

Profesionalni uvjeti za tradicionalnu domaću tjestetninu

Krilatica samo najbolje, od sastojaka, se prelila i na opremu. Tako je Marina odlučila obrt otvoriti preko potpora Zavoda za zapošljavanje koji su joj osigurali dovoljno sredstava, kako bi i proizvod koji plasira na tržište bio savršen. Nakon početne ideje, pisanja plana i prikupljanja potrebne dokumentacije, poduzetnici Marini vrata obrtništva otvorila su se nakon tri mjeseca.

Taj vremenski period bio je dovoljan za istražiti i nabaviti najbolju, najkvalitetniju i najisplativiju mehaniku, poput miksera, valjka i sušare, jedne od najbitnijih stavki. Uz provjerene sastojke, domaće tijesto suši se u kontroliranim uvjetima, pa je izloženost vanjskim utjecajima smanjena na minimum. Za sada će Marina posao voditi sama, no kako se sprema na velika tržišta, možda osigura i dodatna radna mjesta za svoj obrt.

Svi slavonski specijaliteti ukusniju su uz Tjestenine Marina

Domaći rezanci, po preporuci Marine, najbolje idu uz domaću juhu, široka tjestenina nadopunit će tradicionalna slavonska jela kao što su čobanac ili fiš. Velike i male krpice bit će odlične u juhi, no potpuni doživljaj okusa dobit ćete sljubljivanjem sa kupusom i slaninom u tkz. kupus tijesto. Mlinci idu uz patku, ili puricu, no sve ovisi o ukusu. Ukoliko su ovi prijedlozi i kod vas izazvali zazubice, Marininu tjesteninu možete kupiti na tržnicama u Našicama i Donjem Miholjcu. Ukoliko niste skloni šetnji po ukusan obrok, isti možete naručiti pozivom na broj 091 565 8802 ili javljanjem na službenu FB stranicu Tjestenine Marina. Nakon narudžbe, domaća tjestenina bit će dostavljena na vašu kućnu adresu. Marinin domaći proizvod možete naći i na online tržnici svježih i domaćih proizvoda plodovi.hr.

MARINA, obrt za proizvodnju i trgovinu

Braće Radića 28 Kršinci

31433 Podgorač

091 565 8802

FB: Tjestenine Marina

Sponzorirani članak

Stric pivo

Pročitajte još