Svjetski dan voda u OŠ Dore Pejačević Našice

Ovoga su tjedna učenici šestih razreda OŠ Dore Pejačević Našice na nastavi hrvatskoga jezika obilježili Svjetski dan voda. Čitajući tekst iz čitanke Morske tajne, kao i dodatne članke dostupne na internetu, istražili su doprinos Jacquesa Cousteaua očuvanju podmorja te razgovarali o važnosti klime za opstanak čovječanstva.

Odigravši kviz Morske pustolovine, izrađen u digitalnome alatu Genially, provjerili su koliko su točno upamtili novootkrivene podatke. Potom su u parovima osmislili pitanja na temelju pročitanoga teksta kako bi ih razmijenili s ostalima u razredu te tako pomnije promislili o važnosti poruke koju im ovaj tekst prenosi. Na taj su način razvijali suradničko učenje te osvijestili važnost pravilnoga postavljanja razumljivih i sadržajno nedvosmislenih pitanja, što se pokazalo težim nego što smo isprva mislili, navode iz škole.

Svakako, bilo je vremena i za stvaralačko izražavanje u okviru kojega su učenici crtali stanište ugroženih ribljih vrsta – onako kako ga oni zamišljaju. Na tim su crtežima često jasno vidljivi i tragovi zagađenja te ljudskoga nemara. U takvo su stanište „smjestili“ svoju ribu koja govori te osmislili i zapisali kratak monolog iznijevši pritom važne poruke čovječanstvu – iz perspektive ugroženih morskih stanovnika. Osim što su ponovili personifikaciju kao stilsko sredstvo te monolog kao pripovjedni postupak, sjajno su se zabavili, a učenici su i ovaj put imali priliku pokazati svoju maštovitost i domišljatost. Aktivnosti su osmislile i provele učiteljice Danijela Horvat i Dubravka Kruljac.

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice

Pročitajte još