Svjetski dan štitnjače 2024.

Svjetski dan svjesnosti o bolestima štitnjače obilježava se diljem svijeta svake godine 25. svibnja s ciljem podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju. Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače te svim istraživačima i liječnicima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače.

Štitnjača je mala endokrina žlijezda veličine oko pet centimetara koja svojim djelovanjem utječe na cijeli organizam. Smještena je s prednje strane vrata, a oblikom, zbog svoja dva režnja spojena u sredini, nalikuje leptiru. Štitna žlijezda sintetizira hormone trijodtironin i tiroksin, koji su nužni za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa, otpušta ih u krvotok te na taj način regulira sveukupni metabolizam. Proizvodnju hormona tiroksina i trijodtironina regulira hormon hipofize tireotropin (TSH).

Rak štitnjače peto je najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj

Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače). Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u djelatnostima obiteljske (opće) medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece, u 2023. godini zabilježeno je 390.089 osoba s dijagnozom bolesti štitnjače, pri čemu je 84,3 % osoba ženskog spola.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. godini od raka štitnjače je u Hrvatskoj oboljelo  712 osoba, od čega 74 % žena. Rak štitnjače peto je najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj (nakon raka dojke, debelog i završnog crijeva, pluća i tijela maternice). U 2022. godini od raka štitnjače u Hrvatskoj umrlo je 30 osoba (21 žena i 9 muškaraca).

U usporedbi s većinom drugih čestih sijela raka, rak štitnjače ima vrlo visoko petogodišnje preživljenje, oko 85 % kod muškaraca i 90 % kod žena. Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi; kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u pedesetim i šezdesetim.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još