Svjetski dan prve pomoći u znaku digitalizacije i znanja dostupnog svima

I ove godine druge subote u rujnu obilježava se Svjetski dan prve pomoći. Tema ovogodišnjeg dana je Prva pomoć u digitalnom svijetu i cilj je njome učiniti znanje prve pomoći dostupno svima.

„Digitalna tehnologija omogućuje svima učenje prve pomoći. To je novi način uz pomoću kojega svatko od nas može naučiti spašavati živote, odnosno podsjetiti se na postupke prve pomoći – od kuće, vlastitim tempom i bez nužnog prilagođavanja rasporeda.“ – ističe Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, organizacije kojoj je prva pomoć tradicionalna djelatnost i koja oblikuje doktrinu prve pomoći.

U današnjem digitalnom dobu lako je zaboraviti na nužnost tradicionalnih vještina

Prva pomoć je osnovna vještina koju bi svatko trebao znati jer pomaže ozlijeđenima i daje šansu za preživljavanje. Svake godine tisuće ljudi doživi različite nesreće, a mnogi od njih izgube život zbog prekasnog liječenja. U želji da se takva situacija promijeni, važno je da svi zajedno osvijestimo važnost učenja prve pomoći.

„U današnjem digitalnom dobu u kojemu je tehnologija snažno zastupljena u našim životima, lako je zaboraviti na nužnost tradicionalnih vještina poput znanja prve pomoći. Međutim, dok prolazimo ovim svijetom koji je sve povezaniji, znanje prve pomoći važnije je nego ikada. Razumijevanje osnovnih postupaka prve pomoći ključna je sposobnost koja može spasiti živote, neovisno je li riječ o osobnoj sigurnosti ili dobrobiti drugih.“ – napominje Markt.

Dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog križa i anesteziolog s 50-godišnjim iskustvom, ističe kako je prva pomoć osobito važna u vremenu kada se sve češće događaju prirodne nepogode: „Zahvaljujući razvoju digitalne tehnologije, danas je lakše nego ikada komunicirati s pojedincima diljem svijeta. Međutim, u hitnim slučajevima oslanjanje samo na tehnologiju može biti opasno. Poznavanje prve pomoći može učiniti razliku između života i smrti dok je stručna pomoć na putu u okolnostima u kojima je hitna medicinska pomoć neophodna.“

Središnje događanje bit će održano u petak, 8.9., u Gospiću

Učenje prve pomoći priprema ljude za pružanje osnovne medicinske skrbi i stabilizaciju ozlijeđenih do dolaska stručne pomoći. Pojedinci mogu učinkovito odgovoriti na katastrofe i spasiti živote ako posjeduju znanja i vještine prve pomoći. Zbog svega toga važno je ovogodišnji Svjetski dan prve pomoći iskoristiti kako bi se osvijestila javnost o važnosti učenja prve pomoći i redovitog podsjećanja na te vještine.

„Želim naglasiti kako ništa ne može zamijeniti učenje prve pomoći uživo jer to je jedini način na koji ispravno možemo naučiti postupke prve pomoći. No, digitalni prostor je odlično mjesto za podsjetiti se i obnoviti znanje što nam svima treba.“ – poručuje dr. Jelić.

Diljem Hrvatske društva Crvenoga križa u svojim će mjestima obilježiti Svjetski dan prve pomoći provođenjem radionica i pokaznih vježbi na javnim mjestima. Središnje događanje bit će održano u petak, 8.9., u Gospiću, Trg Stjepana Radića, s početkom 10 sati. Svi posjetitelji imat će priliku upoznati se s osnovnim postupcima iz prve pomoći, ali i brojnim drugim korisnim aktivnostima.

Hrvatski Crveni križ vas poziva da se odazovete akciji obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći na vama najbližem mjestu, a na postupke prve pomoći možete se podsjetiti na službenom YouTube kanalu HCK-a. Ukoliko se želite upisati na tečaj prve pomoći, javite se vama najbližem društvu Crvenoga križa.

Izvor: HCK

Pročitajte još