Svjetski dan moždanog udara 2022. – Sačuvaj #dragocjenovrijeme

Svjetski dan moždanog udara obilježava se na inicijativu Svjetske organizacije za moždani udar svake godine 29. listopada. Ovogodišnjim Svjetskim danom moždanog udara želi se podići svijest o ozbiljnosti i učestalosti moždanog udara, rizičnim čimbenicima te znakovima moždanog udara i potrebi pravovremenog pristupa kvalitetnom liječenju kako bi se smanjilo opterećenje moždanim udarom u populaciji.

Svrha Svjetske kampanje protiv moždanog udara je slanje jedinstvene i dosljedne poruke diljem svijeta kako bi se osigurala trajna usredotočenost na problem moždanog udara.

Kod moždanog udara, svaka minuta je ključna za ishod

Kako moždano tkivo i milijuni neurona počinju propadati, vrijeme je izuzetno dragocjeno. Kampanja Sačuvaj #dragocjenovrijeme  ima za cilj podići svijest o važnosti ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i prednostima brzog medicinskog zbrinjavanja nakon moždanog udara. Želi se naglasiti što sve možemo sačuvati brzom reakcijom: život, ali i samostalnost, kvalitetu života i dragocjene uspomene, stoga su ključne poruke ovogodišnje kampanje: Minute spašavaju živote, Minute spašavaju uspomene, Minute spašavaju pokretljivost, Minute mogu očuvati govor, Minute mogu očuvati samostalnost.

Brz pristup liječenju spašava živote i poboljšava oporavak. Ako uočite znakove moždanog udara, nazovite odmah hitnu pomoć!

Kako prepoznati moždani udar?

Kao udar GROM-a!

Govor – Može li osoba razgovjetno govoriti? Zamoliti osobu da ponovi jednostavnu rečenicu. Na udar može upućivati nesuvisao, čudan ili nerazumljiv govor.

Ruke – Može li osoba ravnomjerno podići obje ruke? Zamoliti osobu da podigne obje ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.

Oduzetost – Je li prisutna oduzetost polovine tijela ili lica? Zamoliti osobu da hoda. Pogledati je li lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmije – ako ne može podići oba kuta usana, nešto nije u redu.

Minute – Minute su važne, moždani udar je hitno stanje. Reagirajte odmah, pozovite hitnu pomoć!

Aktivnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana moždanog udara

Kako neke zemlje izvješćuju o smanjenom broju hospitalizacija zbog kardiovaskularnih bolesti, tako i moždanog udara, koji je akutno i hitno  stanje, tako je HZJZ napravio analizu hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti ukupno, te zasebno moždanog udara za 2020 godinu po mjesecima, te usporedbu s 2019. godinom u istom periodu, na razini države.  Rezultati ukazuju na smanjenje broja hospitalizacija od kardiovaskularnih bolesti za 19% u prosjeku, a za moždani udar u prosjeku 10%. Najveći pad u broju hospitalizacija u odnosu na 2019. godinu zabilježen je u vrijeme „lockdown perioda“, te većeg broja novooboljelih osoba od Covid-19.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana moždanog udara provodi edukativnu javnozdravstvenu kampanju “Sačuvaj #dragocjenovrijeme“ – „Nauči prepoznati simptome moždanog udara“! koristeći digitalne tehnologije za podizanje svijesti, jačanje prevencije, ranog prepoznavanja simptoma moždanog udara i pravovremenog liječenja. Želimo naglasiti što sve možemo sačuvati brzom reakcijom: život, ali i samostalnost, kvalitetu života i dragocjene uspomene.

U okviru kampanje izrađen je edukacijsko promotivni materijal namijenjen općoj odrasloj populaciji, video materijali, infografike,  plakati i stručni članci. Tiskani i elektronski plakati na digitalnim uređajima postavljeni su u domovima zdravlja i ljekarnama diljem Hrvatske. Svi materijali dostupni su na društvenim mrežama HZJZ-a, kao i na mrežnoj stranici HZJZ-a, https://www.hzjz.hr.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još