Svjetski dan jabuka u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice

Dana 20. listopada 1990. godine u Londonu prvi se put obilježio Dan jabuke. I danas se većinom u Engleskoj organiziraju događanja povodom ovoga dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.

U školskom holu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, učenice 4. razreda agrotehničara s profesoricama Eminom Bajt Galić i Adelom Grabež Barut, prigodnom izložbom obilježavaju Svjetski dan jabuke. Na taj način učenici i profesori ukazuju na hranjivost i ljekovitost kraljice voća. Kako navode iz škole plakatima su željeli naglasiti koliko je jabuka važna za zdravlje čovjeka, imajući na umu staru izreku: „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!“

Izvor: Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Emina Bajt Galić, prof.

Pročitajte još