Svjetski dan borbe protiv raka jajnika

Dana 8. svibnja obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, jednog od najsmrtonosnijih tipova raka u žena. Ove godine Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se pod sloganom: „Nijedna žena nije zaboravljena“. Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka, u svijetu je u 2020. godini oboljelo skoro 314 000 žena, a umrlo čak 207 000.

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje obolijeva preko 400 žena, dok svake godine umire preko 300 žena. Prema posljednjim objavljenim podacima hrvatskog Registra za rak u 2020. godini je oboljelo 368 žena (pad od 20% u odnosu na 2019., zbog okolnosti uvjetovanih COVID-19 pandemijom), dok je u 2021. godini umrlo njih 298. Iako se češće javlja kod starijih žena, u preko trećine slučajeva dijagnosticiran je prije 60-te godine života.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo vam donosi nekoliko važnih činjenica:

  • Simptomi raka jajnika najčešće ostaju neprepoznati jer se mogu zamijeniti onima manje ozbiljnih bolesti.
  • Važno je obratiti pozornost na simptome poput napuhnutosti i osjećaja težine u želucu, gubitka apetita, čestog poriva za mokrenjem i nenamjernog gubitka težine.
  • Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika naglašava se da PAPA testom ne možemo otkriti rak jajnika.
  • Rano otkrivanje poboljšava izglede za preživljavanje i da svijest o ranim znakovima bolesti može spasiti živote.

Važno je educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom. Također je vrlo važno da žene redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.

Izvor: HZJZ

Pročitajte još