Sutra se obilježava Dan crvenih haljina – Bogat program u OBŽ

Kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena, u 50 država u svijetu – među kojima je i Hrvatska – prvog petka u veljači obilježava se Dan crvenih haljina, javnozdravstvena kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena.

Cilj ove akcije je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji i ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Prevencija je još uvijek najbolji način liječenja mnogih bolesti

Od 2019. godine u ovoj kampanji aktivno sudjeluje i Osječko – baranjska županija koja u okviru projekta „Žene u crvenom“ nastoji promovirati i educirati o simptomima kvalitete života stanovnika naše županije. Opće je poznato da je prevencija još uvijek najbolji način liječenja mnogih bolesti.

U sklopu projekta „Žene u crvenom“ u petak, 3. veljače 2023. godine, održat će niz aktivnosti iz područja zdravlja, kulture i umjetnosti. To su:

  • 08.00 – 9.00 sati – mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi (Dom zdravlja Osječko – baranjske županije, Park kralja Petra Krešimira IV 6, Osijek)
  • 10.00 – 13.00 sati – podjela edukativnih materijala za građane, mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi te savjetovanje kako smanjiti rizik nastanka moždanog udara (Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Drinska 8, Osijek, prostorije na 1. katu)
  • 17.00 sati – predavanje „Prepoznavanje čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena srednje životne dobi od 40-59 godina starosti“ (Katedra Doma zdravlja Osječko – baranjske županije Centar, Park kralja Petra Krešimira IV 6, Osijek (od 16.30 sati – mjerenje krvnog tlaka i glukoze u krvi)
  • 18.30 sati – Cabaret večer uz modnu reviju inspiriranu dizajnericom Otti Berger i izložbu radova učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek (Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9, Osijek)
  • 20.00 sati – premijera komedije „Sviraj to ponovno, Sam“ (Hrvatsko narodno kazalište, Županijska 9, Osijek)

Program i aktivnosti projekta „Žene u crvenom“ ove godine odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstvo zdravstva, a partneri u projektu su Dom zdravlja Osječko – baranjske županije, Hrvatsko narodno kazalište Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, Upravni odjel za turizam, kulturu i sport te Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko – baranjske županije.

Foto: arhiva

Pročitajte još