Sutra predstavljanje publikacije mr. sc. Branka Kranjčeva „Priče iz prošlosti našega zavičaja”

Zavičajni muzej Našice Vas poziva na predstavljanje publikacije mr. sc. Branka Kranjčeva pod naslovom Priče iz prošlosti našega zavičaja – Istraživački pristup u obradi zavičajne kulturno – povijesne baštine, Iskustva iz prakse, koje će se održati sutra, 19. lipnja 2024. godine u prostoru Dvorca Pejačević u Našicama s početkom u 19 sati (ulaz na glavna vrata Dvorca), u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice, u sklopu proslave Dana Grada Našica.

Urednica publikacije je djelatnica Zavičajnog muzeja Našice kustosica Melita Husnjak, doktorandica Povijesti umjetnosti i kulturne baštine, lektorica i korektorica je Ivana Ostrički, dipl. knjižničarka i prof. hrvatskog jezika i književnosti, stručna suradnica knjižničarka savjetnica, Voditeljica knjižnice u OŠ kralja Tomislava u Našicama.

Afirmacija kulturno – povijesne baštine u ovoj publikaciji povezuje poznate i nepoznate spoznaje o pojedinom predmetu baštine ili povijesnom događaju te nastoji objediniti staro i novo. Dodir s prošlošću ostvaruje se posredstvom vlastitih dojmova i doživljaja ili željom za propitivanjem vlastitih korijena i okruženja u kojem se živi, motivirano istraživanjem, kritičkom analizom i povezivanjem elemenata.

Profesor Branko Kranjčev još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća sustavno istražuje lokalnu kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu

Sam osjećaj pripadnosti određenoj zajednici, kao i prostor koji nas okružuje, poput žive povijesti učvršćuje identitet pojedinca, ali i društva u cjelini. Profesor Kranjčev kao muzeolog, pedagog, istraživač kulturno-povijesne i prirodne baštine prepoznao je tu potrebu te ovom publikacijom nastoji pobuditi znatiželju i zanimanje za vrednovanjem i očuvanjem kulturno-povijesne i spomeničke baštine. Ovaj priručnik produkt je interdisciplinarnog pristupa određenim povijesnim konceptima kako bi postali temom javnih diskursa, tumačenja i novih saznanja te ostali trajno pohranjeni u kolektivnoj memoriji.

Profesor Branko Kranjčev još od sedamdesetih godina prošloga stoljeća sustavno istražuje lokalnu kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu. Objavio je veliki broj publicističkih, stručnih i znanstvenih članaka u različitim časopisima i zbornicima radova te desetak autorskih i suautorskih knjiga. Bavi se i kolekcionarskom djelatnošću, poglavito prikuplja i obrađuje arheološki kulturno – povijesni materijal lokalne provenijencije te geološko – paleontološki materijal s područja Slavonije, što je rezultiralo većim brojem objavljenih radova i formiranjem zbirki. Tragove njegovih višegodišnjih istraživačkih postignuća nerijetko se može prepoznati prigodom održavanja različitih događanja u našoj sredini. Za svoja postignuća uručene su mu brojne nagrade, a 2012. godine dobiva „Nagradu za životno djelo grada Našica.“

Izvor: Zavičajni muzej Našice, kustosica Melita Husnjak

Pročitajte još