Sutra počinje cijepljenje protiv koronavirusa

Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. U Hrvatskoj se očekuje ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine. Organizacijom cijepljenja je predviđeno provoditi prema Planu cijepljenja.

Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

 

Pfizerovo cjepivo (mRNA cjepivo)  će prvo biti u Hrvatsku isporučivano u tjednim isporukama, počevši 26. prosinca 2020, a početak cijepljenja bit će sutra, 27. prosinca. Djelotvornost tog cjepiva, ispitivana na oko 40.000 dobrovoljaca u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, procijenjena je na oko 95%. Više informacija o cijepljenju protiv COVID-19 možete dobiti od izabranog liječnika te pročitati na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte još