Suradnja i razmjena iskustava na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini ključ je stvaranja održivog turizma, potvrdili su ugledni sudionici konferencije Turizam 365

Međunarodna konferencija o cjelogodišnjem turizmu Turizam 365, održana u petak 8. listopada 2021. u Termama Tuhelj, okupila je vrh međunarodne turističke politike, velike turističke kompanije i male poduzetnike koji žive turizam na terenu u raspravi o održivom poslovanju i budućnosti turizma. U tri dijela koja su povezala turizam s politikom, businessom te životom, konferencija je predstavila strategije i planove za post Covid turizam nekoliko zemalja, odlične rasprave vrhunskih stručnjaka i uspješne primjere i prakse.

Konferencija Turizam 365, autorski projekt Ivane Kolar, već petu godinu promiče i upozorava na važnost cjelogodišnjeg turizma i kreiranja inovativnih proizvoda za privlačenje gostiju tijekom cijele godine. Konferencija je okupila eminentne stručnjake domaćeg i europskog turizma, pet ministara turizma Europske unije, a na konferenciji su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, i to u panelu na temu poziciniranja turizma u strategijama razvoja i važnosti turizma za gospodarstvo.

Cilj i svrha ove konferencije od samog početka je poticanje razvoja cjelogodišnjeg i kreativnog turizma

Konferenciju su otvorili Ivana Kolar, Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske, Saša Muminović, predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba, Željko Kolar, župan Krapinsko – zagorske županije i Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK.

Tom je prilikom Ivana Kolar istaknula: „Cilj i svrha ove konferencije od samog početka je poticanje razvoja cjelogodišnjeg i kreativnog turizma te dijeljenje znanja i zajedništvo u tom razvoju. Na mikro razini poput ove konferencije, na lokalnoj razini s ciljem razvoja destinacija i na nacionalnoj i međudržavnoj razini kako bismo razmijenili specifična znanja, iskustva, najbolje prakse te otkrili gdje možemo biti bolji zajedno. Sve to potrebno je na jednom mjestu kako bismo mogli ozbiljno razvijati nove proizvode i poslovanje u duljem razdoblju od nekoliko ljetnih mjeseci. Covid kriza pokazala nam je koliko se lako mijenjaju navike i očekivanja turista te koliko je važno kontinuirano težiti rastu, jačanju kvalitete i razvijanju različitih motiva privlačenje gostiju.“

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša naglasili su važnost turizma za gospodarstvo, kao i međusobne suradnje dviju zemalja.

Nužno je razvijati kvalitetnu i autohtonu turističku ponudu

Ministarski forum okupio je pet EU ministara turizma – ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac, ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, državni tajnik za turizam Ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Kraljevine Španjolske Fernando Valdés Verelst, ministar za turizam Republike Italije Massimo Garavaglia, te ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György.

Nove prilike za napredak turizma u Hrvatskoj nakon uspješne sezone sudionicima je predstavila ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac: „Zadovoljstvo mi je bilo i ove godine pridružiti se konferenciji Turizam 365 s koje je odaslana snažna poruka o turizmu budućnosti odnosno o važnosti razvoja cjelogodišnjeg turizma. Naš strateški cilj jest Hrvatsku pozicionirati kao održivu turističku destinaciju, a to između ostaloga znači potaknuti cjelogodišnji turizam. Uz još snažniju promociju Hrvatske na tržištu, nužno je razvijati kvalitetnu i autohtonu turističku ponudu, kao i kvalitetnije iskoristiti prirodne resurse, bogatu kulturnu baštinu te gastro i enološku ponudu. Drago mi je što se ova konferencija održava baš u Termama Tuhelj, mjestu koje svojim razvojem i projektima najbolje svjedoči kakvom turizmu težimo.“

Uzvanicima se obratio i ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek: „Europski turizam mora postati otporniji na moguće zdravstvene, sigurnosne i slične krize u budućnosti. Fokus na održivosti ključan je ako Europa želi ostati u vrhu globalnih turističkih destinacija. Turizam budućnosti fokusiran je na individualni i butik turizam prilagođen čovjeku, stoga u ovom trenutku slovenski turizam ima značajne prednosti jer smo se prije pandemije obvezali na sve prije navedene elemente – svoju viziju pretočili smo u slogan Green. Active. Healthy.“

Promjena potražnje dovela je i do ciljanog razvoja ponude, s više i kvalitetnijih atrakcija i smještaja

Ministar za gospodarsku strategiju i regulaciju Republike Mađarske László György istaknuo je: „Mađarska vlada turizam smatra strateškim sektorom i posebnu pozornost posvećuje njegovu razvoju. Promjena potražnje dovela je i do ciljanog razvoja ponude, s više i kvalitetnijih atrakcija i smještaja. Mađarska turistička agencija radi na tome da pružatelji usluga dočekaju što je moguće više gostiju, a alati obnovljene strategije razvoja turizma koji su otporni na krize imaju ključnu ulogu u pružanju potpore oporavku na način vođen podacima“.

Prof. Alessandra Priante, direktorica za Europu u UNWTO, predstavila je Perspektive europskog turizma.

Drugi dio posvećen turizmu i businessu dinamičnim predavanjem otvorio je Patrick Torrent, izvršni direktor Turističke zajednice Katalonije i predsjednik NECSTouR europske udruge za razvoj destinacija i održivog turizma, te je predstavio ideje za razvoj cjelogodišnjeg i kreativnog turizma temeljenog na zelenom održivom poslovanju. Martina Srnec, direktorica sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice, Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica korporativnog razvoja Valamar Riviere, i Kristian Šustar, direktor razvoja Uniline TA, raspravljali su o važnosti kreiranja nove turističke budućnosti, dok su direktor projekta Healing Forrest Jan Schmidt, glavna tajnica Europske SPA asocijacije Csilla Mezösi, direktorica HTI Partner Leila Krešić-Jurić i Mohamed Al Mheiri, direktor Dubai Health Authority, raspravljali o zdravstvenom turizmu kao najperspektivnijem dijelu turizma.

U posljednjem dijelu konferencije, ljudi koji žive turizam na terenu Jelena Holenko Pirc, vlasnica turističke agencije Lynx & Fox, Krešimir Dvorski, vlasnik NextBike i City Dash, Matko Marohnić konzultant, Horwath HTL i Damjana Domanovac, direktorica međunarodnog sajma za turizam PLACE2GO, potaknuli su sudionike na preispitivanje ugodne zone ljetnog turizma i pokazali potencijal za cjelogodišnji turizam u Hrvatskoj.

Konferencija Turizam 365 autorski je projekt Ivane Kolar, direktorice tvrtke Julius Rose, koja se odvila pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i Krapinsko – zagorske županje te uz podršku Terma Tuhelj, SLO CRO Poslovnog kluba i Poslovnog kluba Skup za Zagorje.

Foto: Samir Cerić Kovačević

Pročitajte još